Stort problem for mange landmænd: Vil på pension, men ingen kan overtage gårdene

Gennemsnitsalderen for landmænd er steget fra at være 50 år i 2007 til at være 56,4 år i 2017.

Jens Christian Pedersen er en af de landmænd, der gerne vil på pension, men som har svært ved at sælge sin gård.
Jens Christian Pedersen er en af de landmænd, der gerne vil på pension, men som har svært ved at sælge sin gård.

Efter 46 år som landmand mener 69-årige Jens Christian Pedersen, at det er på tide at gå på pension.

Der er bare ét problem: Der er ingen, der vil købe hans gård.

Dermed står han i samme problem, som mange andre af hans jævnaldrene medlandmænd.

- Vi havde to rigtig interesserede købere i maj og juni sidste år. Men det løb ud i sandet igen, siger Jens Christian Pedersen.

Gården, der ligger i Hjerm mellem Holstebro og Struer, har været til salg siden marts 2018, blev sat til salg til 23,5 millioner kroner, men siden er prisen faldet med 1,5 million.

En del af et stort problem

Jens Christian Pedersen er en del af en stor gruppe landmænd, der har ramt den pensionsmodne alder og som ønsker at komme videre til næste stadie i livet.

SEGES, der er landbrugets videnscenter, vurderer, at der i løbet af de næste 10 år vil være behov for, at mellem 12.000 og 14.000 ud af landets omkring 26.000 skifter ejere.

- Det er et stort problem, som bliver større og større år for år, fordi vi har haft 10 år, hvor vi ikke har haft en hurtig nok udskiftning af landmænd, hvis man må sige det på den måde, lyder det fra Martin Merrild, der er formand for Landbrug og Fødevarer.

Ekspertgruppe nedsat

I dag er der mellem 5.600 hel- og deltidslandmænd, der er over 64 år, mens der i aldersgruppen 55-64 år er omkring 10.000 landmænd.

Gennemsnitsalderen for landmænd er steget fra at være 50 år i 2007 til at være 56,4 år i 2017, og det erkender regeringen som et problem.

Derfor har regeringen sammen med en række andre partier nedsat en ekspertgruppe, der skal komme med anbefalinger til, hvordan problemet kan løses

- Vi skal have nogle unge landmænd ind, der kan få deres egen går. Derfor er vi også i dialog med landbrugsorganisationerne omkring det her, siger Troels Ravn, der er skatteordfører for Socialdemokratiet.

Tænker i andre løsninger end salg

Jens Christian Pedersen i Hjerm vil gerne have lidt mere frihed og lidt mere tid med sin kone Jytte på 68 år.

Derfor går han med tanker om, hvad der ellers kan ske med hans landbrug, hvis det ikke lykkes at sælge det.

- Det kan være en løsning at lade være med at have produktion og så leje det ud. Men vi håber, at der er en, der kunne tænke sig at overtage, siger han.

Det er planen, at ekspertgruppen kommer med deres anbefalinger til, hvordan man sikrer flere generationsskifter i landbruget i løbet af den kommende Folketingssamling.

2:17
De danske landmænd bliver ældre og ældre, for det er svært at få unge mennesker til at overtage gårdene