Naturfotograf fangede supermåne i Klosterheden: - Man kan nærmest høre den knitre

Lige nu er månen lidt tættere på jorden, end den plejer at være, og det giver et helt specielt fænomen kaldet 'supermåne'. Naturfotograf Lars Mikkelsen var på pletten, da fænomenet indtraf.

0:24
Timelapset er optaget på 10 minutter af naturfotograf Lars Mikkelsen.

Naturfotograf Lars Mikkelsen sad klar med sit kamera mandag aften klokken 20:02 i Klosterheden. Et særligt naturfænomen - en supermåne - skulle nemlig til at udspille sig. 

300 meter fra nogle træer i forgrunden sad fotografen klar.

- Det handler om at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, lyder det fra Lars Mikkelsen.  

I ti minutter filmede han supermånen, mens den steg til himmels. 

- Selvom jeg har set fænomenet mange gange, bliver jeg ved med at tage ud i skoven og filme det. Jeg er hele tiden på jagt efter den perfekte optagelse. 

Tættere på Jorden

Ifølge TV 2-vejret betyder fænomenet supermåne, at månen er tættere på jorden, end den plejer at være. 

Begrebet supermåne henviser til, at månen i sin bane rundt om Jorden indimellem er tættere på Jorden end andre og dermed fremstår større og med et kraftigere lys. Årsagen til det er, at månens bane rundt om Jorden ikke er perfekt rund, men derimod ellipseformet. 

Den gennemsnitlige afstand fra jorden til månen er 382.900 kilometer, men ved når der er supermåne er afstanden under 360.000 kilometer, og derfor fremstår den markant større. 

Kan høre månen knitre

Lars Mikkelsen brugte hjemmesiden www.suninfo.dk, så han helt præcist kunne se, hvornår han skulle tænde for kameraet mandag aften i Klosterheden. 

- Jeg elsker at være ude i naturen og tage billeder. Særligt om natten kan man få sig nogle fantastiske oplevelser, fortæller Lars Mikkelsen.

- Sanserne bliver simpelthen mere skærpede og samtidig bevæger lyden sig hurtig på grund af den øgede luftfugtighed. Man kan nærmest høre månen knitre, når der står op, uddyber han. 

En supermåne lyser cirka 16 procent kraftigere end en almindelig måne og indtræffer to gange om året.