Morten har travlt med ømme og skæve led: - Folk mangler den daglige træning i fitness

Fitnesscentrene har været lukket i mere end fire måneder, og derfor er der travlt hos fysioterapeuterne, hvor patienter står i kø.

2:55
Nedlukningen af fitness har givet travlhed for Morten Graversen, der er fysioterapeut.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Morten Graversen har travlt med at rette op på skuldre og nakker.

Han er fysioterapeut i Struer, og mange af hans patienter bærer præg af, at fitnesscentrene nu har holdt lukket i over fire måneder.

- Når de ikke får brugt kroppen længere, sygner musklerne hen, og leddene bliver mere pressede. Og så får de smerterne, fordi de ikke kan passe deres daglige træning, siger Morten Graversen.

Mogens Thiesen har en gammel skulderskade, som han plejer at holde i skak ved at tage ned i fitnesscentret. Eller det plejer han i hvert fald at gøre tre gange om ugen, en time hver gang.

- Men dengang det stoppede med, at vi måtte tage i fitness, kunne jeg mærke med det samme, at det gik tilbage, siger Mogens Thiesen. 

Mogens er ikke den eneste, der oplever konsekvenser af de lukkede fitnesscentre, og det giver travlhed hos fysioterapeuterne. Selvom man kan gøre meget for sin krop derhjemme, er det nemlig ikke altid, man får det gjort.

- Meget kan man lave hjemme, men det er klart, at mange har brug for en vant træningsmakker i fitnesscentret eller et fast tidspunkt på et hold, lyder det fra fysioterapeut Morten Graversen.

Det er gået udover Morten Thiesens led, at fitnesscentre er lukket.
Det er gået udover Morten Thiesens led, at fitnesscentre er lukket.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Skidt med hjemmearbejdspladser

I Herning har fysioterapeut Ulrich Ohm en lignende oplevelse med sine patienter.

- De kan mærke, at de mangler træningen i deres hverdag. Mange giver nærmest udtryk for, at de føler, at de falder en lille smule sammen.

Og situationen bliver forværret af en anden faktor, der også bunder i Corona-nedlukningen -nemlig hjemmearbejdspladserne.

- Folk sidder meget ned og ofte i en uhensigtsmæssig position. Og så får de bare ikke rørt sig på samme måde, som de plejer, og det giver flere smerter. 

Travlhed på sygehuset i Silkeborg

Bjørn Thorup er overlæge på Skulder/Albuesektoren på Silkeborg Sygehus, og han er ikke overrasket over, hvad fysioterapeuterne fortæller. 

- Det er jo et symptom på den her Covid-19-krise, hvor alt har været lukket ned så længe.

I Region Midtjylland er der lukket ned for størstedelen af den ikke-akutte skulder- og albue-kirurgi, men i Silkeborg er de stadig i gang.

- Vi har rigtig mange henvisninger, men vi kan ikke nå at se dem alle sammen. Så mange ender ude ved egen læge eller bliver sendt videre i fysioterapien, hvor der også er ventetid. Samlet set betyder det, at problemstillingen forværres, og det resulterer sandsynligvis i flere sygemeldinger. 

Meget tyder på, at nedlukningen af fitnesscentrene lakker mod enden, og hvis man skulle være i tvivl, så glæder det også fysioterapeuterne.

- Sagt med et smil på læben, så er det jo en fin forretning for os, men det er ikke derfor, vi er sat i verden overhovedet. Så jeg håber da, at der snart bliver åbnet igen, lyder det fra fysioterapeut Morten Graversen.