Minister vil aktivere pensioneret personale og studerende til coronakamp

Hvis vi skal sikre, at sundhedsvæsnet ikke bliver lagt ned, bliver der brug for ekstra hjælp, siger minister.

Hvis vi ikke gør alt, hvad vi kan for at mindske og forsinke coronasmitte, så kommer sundhedsvæsenet i alvorlige problemer, lyder budskabet fra sundhedsminister Magnus Heunicke.
Hvis vi ikke gør alt, hvad vi kan for at mindske og forsinke coronasmitte, så kommer sundhedsvæsenet i alvorlige problemer, lyder budskabet fra sundhedsminister Magnus Heunicke.
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Der bliver brug for ekstra hjælp til at dæmme op for coronavirus og forhindre, at virusset ikke lægger det danske sundhedsvæsen ned.

Det er budskabet fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde i Statsministeriet tirsdag formiddag.

Han nævner, at der bliver brug for pensioneret personale fra sundhedsvæsenet samt studerende til at håndtere situationen med coronavirus.

- Også mennesker, der er gået på pension for nylig. Medicinstuderende, sygeplejestuderende. Vi får brug for al den kapacitet, der overhovedet er.

- Hvis vi ikke gør alt, hvad vi kan nu for at mindske smitten, så kan vores sundhedsvæsen ikke håndtere situationen, siger han.

Sundhedsministeren har på pressemødet taget en graf med, der viser, hvad der vil ske, hvis det ikke lykkes at forhale spredningen af smitte.

Så vil sundhedsvæsenet blive overbelastet, sådan som det er sket i eksempelvis Norditalien.

Magnus Heunicke siger også, at man allerede nu kan registrere et "betydeligt pres på sundhedsvæsenet".

Derfor skal der også oprustes ude i regionerne for at skaffe flere intensivpladser, så man er beredt på et scenarie med mange flere smittede, lyder meldingen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) forudser på pressemødet også et scenarie, hvor sundhedsvæsnet kan komme i alvorlig knibe.

- Hvis mange bliver smittet, så vil kapaciteten på vores intensivafdelinger ikke nødvendigvis kunne følge med.

- Vi kan komme i kapacitetsproblemer i et ellers stærkt sundhedsvæsen, siger hun.

Langt de fleste coronasmittede i Danmark kan spores tilbage til ophold i nogle af de udpegede risikoområder. Eller kontakt til personer, der har været der.

Men direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm siger på pressemødet, at vi må forvente at se, at der også sker spredning af smitte herhjemme.

- Det er et spørgsmål om dage eller uger, før vi vil se ind i, at vi har også har smittespredning i det danske samfund, siger Søren Brostrøm.

Foreningen af Danske Lægestuderende (FADL) oplyser til Ritzau, at de lægestuderende er i gang med at byde sig til som håndsrækning.

I København bliver lægestuderende oplært, så de kan bistå personalet på myndighedernes hotline om coronavirus.

Og i Aarhus er det planen, at studerende skal hjælpe personale med at udtage prøver ved den drive-in testfacilitet for coronasmitte, som åbnede lørdag.

Indtil videre er 156 personer i Danmark blevet registreret smittet med coronavirus, og 875 borgere befinder sig i karantæne.

/ritzau/