Myndigheder med corona-opfordring: Undgå tog og bus i myldretid

Hvis man rejser med kollektiv trafik, bør man overveje, om man kan rejse på andre tidspunkter end i myldretid.

Statsminister Mette Frederiksen holder pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet om coronavirus. Her præsenterer hun nye tiltag fra myndighederne for at inddæmme smitte. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Regeringen opfordrer til, at rejsende så vidt muligt undgår kollektiv trafik i myldretiden for at inddæmme coronasmitte.

Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse. Det samme siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag formiddag.

Læs også Corona i Silkeborg: To ansatte i kommunen smittet på fælles ferie

Regeringen opfordrer derfor de rejsende til at overveje, om der er mulighed for at rejse uden for myldretiden ved eksempelvis at møde lidt tidligere eller senere på arbejdspladsen.

Samtidig bør rejsende, som er smittede, eller som har mistanke om at være smittet, ikke rejse med tog og bus for at undgå at give smitten videre til andre.

- For rigtig mange mennesker er den kollektive trafik en del af hverdagen, hvor man kan komme ud for at stå eller sidde tæt på andre mennesker, udtaler transportminister Benny Engelbrecht (S).

- I den aktuelle situation med coronavirusset opfordrer vi derfor de rejsende til at være hensynsfulde over for hinanden og særligt over for de ældre medrejsende.

På et pressemøde i Statsministeriet tirsdag formiddag, siger Mette Frederiksen, at der bliver ændringer i den kollektive trafik.

- Udbyderne bliver bedt om at tage initiativer, der skal sikre, at man ikke står for tæt. Det kommer til at gælde i myldretiden.

Der kan desuden blive behov for at sætte flere tog ind og flere busser, siger hun.

Læs også Ingen corona-panik til hingstekåring: Deltagerne er glade for at arrangementet fortsætter

Al flytrafik til Danmark fra de såkaldt røde områder i udlandet bliver indstillet, så fly fra særligt smittefarlige områder, eksempelvis det nordlige Italien, ikke kan lande i Danmark.

Coronavirus kan vise sig med feber, hoste eller vejrtrækningsbesvær. Symptomerne ses op til 14 dage, efter at man er udsat for smitte.

De fleste vil få milde symptomer, men virusset kan være farlig for ældre og svækkede borgere.

Klokken 11.00 tirsdag formiddag lyder det, at 156 personer i Danmark er blevet smittet med corona.

FAKTA: Kollektiv trafik og flytrafik rammes af corona-restriktioner

Coronavirus får myndighederne til at sætte ind med yderligere restriktioner for at forebygge smittespredning.

Regeringen opfordrer tirsdag til så vidt muligt at undgå kollektiv trafik i myldretiden for at inddæmme coronasmitte.

Desuden bliver flytrafik fra områder hårdt ramt af coronavirus indstillet. Det sker fra midnat natten mellem 10. og 11. marts.

Det var meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde.

Fredag i sidste uge opfordrede regeringen arrangører til at aflyse eller udskyde arrangementer med over 1000 mennesker på grund af coronavirus. Opfordringen gælder til sidst i marts.

Her er et overblik over restriktioner og opfordringer, som kom frem tirsdag på pressemødet:

* For at forhindre yderligere spredning fra de såkaldte "røde zoner" har regeringen besluttet at forbyde flyvninger fra de røde zoner til Danmark. På nuværende tidspunkt omfatter det Iran, dele af Kina, dele af Sydkorea, dele af Østrig samt dele af Italien. Forbuddet gælder indtil videre i 14 dage. Men det ventes forlænget.

* Regeringen opfordrer til, at rejsende så vidt muligt undgår kollektiv trafik i myldretiden for at inddæmme coronasmitte. Udbyderne af kollektiv trafik opfordres til ikke at have flere rejsende i eksempelvis togvogne, end der er sæder til.

Her er et overblik over restriktioner og opfordringer, som blev præsenteret fredag i sidste uge.

* Arrangementer med 1000 eller flere deltagere ønskes udskudt eller aflyst. Det sker for at dæmme op for smittefaren.

* Ved arrangementer med under 1000 deltager opfordres arrangørerne til at overveje smitterisiko ved at gennemføre arrangementet.

* Myndighederne opfordrer til, at man afholder sig fra kram, kindkys og håndtryk, når man mødes. Og at man holder afstand fra hinanden for at begrænse coronasmitte.

* Derudover opfordrer myndighederne til, at man hoster i ærmet og har en god håndhygiejne.

* Danskere, der overvejer at rejse til udlandet, bør opdatere sig på Udenrigsministeriets hjemmeside. Gerne dagligt.

* Sundhedsmyndighederne samler alle oplysninger om coronavirus et sted på hjemmesiden coronasmitte.dk, så man kun skal orientere sig et sted.

* Danskerne skal regne med løbende briefingerne fra myndighederne - måske dagligt.

Kilde: Regeringen og en række sundhedsmyndigheder.

/ritzau/

Se mere

/ritzau/