Meget få danskere har styr på dette skilt

De fleste af os har styr på de fleste trafiktavler, men en ny rapport viser, at denne ene tavle forvirrer danskerne.

Vognbaneskift eller sammenfletning?

Lige præcist det spørgsmål volder os problemer i trafikken. Det viser en undersøgelse, som Vejdirektoratet har lavet, skriver FDM

14 tavler indgik i undersøgelsen, og danskerne havde helt styr på halvdelen af dem, men tavlen for vognbaneskift var altså meget forvirrende. Den blev nemlig sammenlignet med tavlen for sammenfletning. Tre ud af fire forstod ikke tavlen rigtigt. 

Sammenfletningstavlen har modsat vognbaneskifttavlen ingen striber. Dette forvirrede deltagerne i undersøgelsen.
Sammenfletningstavlen har modsat vognbaneskifttavlen ingen striber. Dette forvirrede deltagerne i undersøgelsen.
Foto: Vejdirektoratet

- Når der er tale om et vognbaneskift, skal bilisten, der vil skifte vognbane, sikre sig, at det kan ske uden fare eller unødig ulempe for de andre trafikanter. Ved en sammenfletning derimod skal bilister i begge spor tage hensyn til hinanden. Når det er sagt, er det god stil, når en anden bilist ønsker at foretage et vognbaneskift, at man så vidt muligt giver plads, for eksempel ved at lette lidt på speederen, forklarer juridisk konsulent i FDM, Dennis Lande, til fdm.dk.

Tavlen for sammenfletning gav modsat ingen forvirring for bilisterne.

Modsat gav tavlen for sammenfletning, hvor to vejbaner løber sammen ingen forvirring.
Modsat gav tavlen for sammenfletning, hvor to vejbaner løber sammen ingen forvirring.
Foto: Vejdirektoratet

Klarer sig godt

På trods af at deltagerne var forvirrede over den ene tavle, så viste undersøgelsen, at de alligevel har hørt efter til teoriundervisningen. Blandt andet svarede 93 procent korrekt, da de blev spurgt om, hvad selve tavlen for sammenfletning betød.

Også tavlen for ubetinget vigepligt og byzonetavlen kunne de heldigvis genkende.

- Det er vigtigt for fremkommeligheden og særligt trafiksikkerheden, at færdselstavlerne forstås korrekt. Netop derfor skal der sættes fokus på de tavler, som kan volde danskerne problemer. Heldigvis viser undersøgelsen, at det er meget få færdselstavler, som trafikanterne ikke forstår, så overordnet set er det et positivt resultat, uddyber Dennis Lange til fdm.dk