Manglen på frivillige går ud over oplevelserne på landsdelens museer

Det er svært for museerne at få nok frivillige hænder til at gå til hånde i værkstederne. Både corona og manglende kendskab til de gamle håndværk er udfordringen.

Frivillige på Hjerl Hede er med til at holde den populære attraktion i gang. Men der mangler flere hænder.
Frivillige på Hjerl Hede er med til at holde den populære attraktion i gang. Men der mangler flere hænder.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Den store mangel på frivillige får nu konsekvenser for flere af landsdelens museer. Museer som Hjerl Hede og Bork Vikingemuseum mangler frivillige til at gøre værkstederne og oplevelserne levende for gæsterne.

- Bork Vikingehavn er et sted, hvor vores gæster møder vikingerne, og jo flere vikinger der er, jo bedre en oplevelse får vores gæster, og det er de frivillige, der udgør den volumen af vikinger. Derfor gør de frivillige en kæmpe forskel for oplevelsen, fortæller Mette Bjerrum Jensen, der er direktør hos Ringkøbing-Skjern museum, der driver vikingemuseet.

Museerne bliver mindre levende 

Den store mangel på frivillige går ud over levendegørelserne på museerne, hvor frivillige viser, hvordan forskellige håndværk foregik i gamle dage. Netop de oplevelser mange kommer for at få, men uden flere frivillige hænder, så kan flere af værkstederne i den gamle landsby Hjerl Hede ende med at dø ud.

- Vi står i en situation, hvor vi har nogle af vores værksteder, vi ikke kan bemande, eller har rigtigt svært ved at bemande. Der prøver vi selvfølgelig at rekruttere folk med de rigtige færdigheder, men hvis det ikke lykkedes, så bliver vi nødt til at ændre den måde, vi laver levendegørelser på, fortæller Ingeborg Svennevig, der er direktør hos de De kulturhistoriske museer i Holstebro.

Hos Bork Vikingehavn oplever de også, at det er svært at finde folk, der har styr på de gammeldags færdigheder. 

- Vi har brug for frivillige til at bevare det håndværk, vi har haft siden vikingetiden, som er i fare for at uddø, hvis vi bliver for gode til at sidde bag computeren og for dårlige til at tage en hammer i hånden, siger Mette Bjerrum Jensen fra Ringkøbing-Skjern museum.

Ønsker et generationsskifte 

Ingeborg Svennevig, der er direktør hos de De kulturhistoriske museer i Holstebro, mener, at manglen på hænder især skyldes corona, men også at dem, der kan finde ud af de gamle håndværk, bliver ældre og ældre.

- Vi trænger til et generationsskifte og at få flere unge til at få øjnene op, for de muligheder, der er som frivillig på et museum, fortæller Ingeborg Svennevig. 

Det er nemlig vigtigt, at viden og håndelag for de gamle færdigheder ikke går tabt, hvis museerne skal holdes i live i fremtiden, understreger hun. 

En af de yngre frivillige, der har valgt at give sin tid til Hjerl Hede, er Rosa, og hun er glad for sit arbejde i den gamle landsby.

- Man får venner og vi har et godt fællesskab, hvor man hygger sig. Så prøver man også nogle ting, som man ikke prøver andre steder, siger hun.