Lokal landbrugsformand glæder sig over bred aftale: - Det viser et ansvarsfuldt folketing

Formanden for Holstebro Struer Landboforening synes, den nye landbrugsaftale viser mange gode takter, men han vil ønske, at pengene skulle komme et andet sted fra.

Landbrugsformand Kristian Gade ser mange fordele ved den nye landbrugsaftale.
Landbrugsformand Kristian Gade ser mange fordele ved den nye landbrugsaftale.
Foto: Jesper Hejlskov Thomsen, TV MIDTVEST

Sent mandag aften landede en bred politisk aftale om en grøn omstilling af det danske landbrug. En aftale som formanden for Holstebro Struer Landboforening umiddelbart er godt tilfreds med, da den betyder, at landmændene kan lægge en fremtidsplan, der ikke bliver hårdt påvirket af skiftende regeringer.

- Det viser et ansvarsfuldt folketing, der kan se, at vi har en svær opgave, som vi skal have løst sammen, siger formand Kristian Gade til TV MIDTVEST.

Han er især glad for, at aftalen lægger op til, at internationale forskere skal komme med en ”second opinion” på, hvordan det står til med kvælstoftallene.

- Jeg tror, vi vil se, at vi er tættere på mål, end det som tallene viser nu, siger formanden.

Jord er ikke noget, man sælger

Han hæfter sig også ved, at politikerne i landbrugsaftalen har valgt at fokusere mere på at bruge lavbundsjorde og multifunktionel jordfordeling til at nedbringe CO2-udledningen frem for efterafgrøder. Det er han glad for, men han er også klar over, at det bliver en hård opgave at udpege jord, der skal tages ud af drift.

- Historisk i landmandens DNA er jord ikke noget, man sælger. Det er noget man køber. Så det er en helt omvendt verden. Den jord, der er blevet opdyrket for mange år siden, skal vi til at vende tilbage. Der bliver noget i vores mindset, vi skal have ændret, siger Kristian Gade.

Ifølge formanden er der dog også knaster ved den nye aftale, og de handler blandt andet om, hvor pengene skal komme fra. 

- Vi synes med al rimelighed, at det her klimaprojekt er en fælles opgave, og derfor mener vi, at pengene skal komme fra Finansloven og ikke EU-midlerne. Men aftalen er endt med at være bedre, end det der først var skitseret i en ren rød aftale, siger han.

Den nye landbrugsaftale tilfører 3,8 milliarder kroner fra staten til den grønne omstilling af landbruget.