Landmænd ryster: Prisen på gris er alt for lav

Priserne på gris er ikke steget i takt med omkostningerne for landmændene, og det presser nogle til at sende dyrene ud af landet i stedet for at slagte i Danmark.

2:29
Landmændene får for lidt for deres grise, mener producenter.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

Priserne på næsten alt er steget. 

Men der er et sted, hvor de står stille. Og det er på gris. 

Til stor ærgrelse for branchen, som har været i problemer længe. 

- Vi har haft store konjunkturudsving på produktionen i flere år, men det vi oplever nu er noget af det sværeste, vi har oplevet meget længe, siger formanden for Danske Svineslagterier, Asger Krogsgaard. 

Omkostninger stiger - men det gør indtægterne ikke

I 2022 stod noteringen på gris på 12 kroner og 60 øre. I slutningen af året faldt prisen på gris med 40 øre, og nu er den nede på 12 kroner. 

En fin pris i 'gamle dage', siger Asger Krogsagaard, men ikke sådan som situationen er i dag. 

- Vi har for høje omkostninger på foder og energi, hvor priserne er steget meget, så mens kødprisen er, hvor den er, så er indtjeningen ikke acceptabel, forklarer han. 

Sender grise ud af landet i stedet for slagteriet

For svineproducent i Bækmarksbro og bestyrelsesmedlem for Danske Svineproducenter, Kristoffer Serup Hald, er situationen også svær. Han kalder branchen for 'trykket'.

- De dårlige tider har været her længe, og man har hele tiden troet, at nu kommer det, men der er hele tiden kommet noget i vejen, som har gjort, at det ikke er vendt, siger han fra svinestalden i Bækmarksbro. 

Kilde: Landbrugsavisen.dk
Kilde: Landbrugsavisen.dk
Foto: Landbrugsavisen

Efterspørgslen på smågrise er dog fortsat høj i Europa, og det betyder, at nogle sender grisene ud af landet, i stedet for til andre landmænd i Danmark. 

- Det bunder i bund og grund i, at der mangler tiltro til slagterierne og og deres betalingsevne. Så derfor er det måske bedre forretning at sende grisen til udlandet, i stedet for at få den slagtet i Danmark, siger Kristoffer Serup Hald. 

0:17
I svinestalden i Bækmarksbro kan Kristoffer Serup Hald også mærke, at priserne presser.

Men det er dybt problematisk, mener formanden for Danske Slagterier.

- Det, at grisen bliver i Danmark, er det, der gør, at vi har arbejdspladser på vores slagterier, og er med til at styrke vores erhverv, hele vores branche. Og derfor er det ganske afgørende, at så mange grise som muligt bliver i Danmark. Vi håber på, at landmændene vil tro på markedet i Danmark, og tro på, at vi ser ind i en periode, hvor priserne vil stige. 

Producenter skal have is i maven 

For selvom situationen ser slem ud, så mener Asger Krogsagaard fra Danske Svineslagterier, at producenterne bør have is i maven og vente på gode tider lige om hjørnet. 

Blandt andet kan man håbe, at den værste inflationskrise er overstået, og se på bestanden af svin, at flere producenter vælger at stoppe, og det vil få priserne til at stige igen, mener han. 

- Det er et øjebliksbillede, som vi generelt ser i januar, hvor der efter jul er mindre forbrug. Den ubalance har vi set adskillelige gange før. Vi må bare sige, at markedet har det med over år at kommet op igen, til sommer er det grillsæson, og det vil være med til at forstærke prissætningen. Jeg tror også, de fleste landmænd ved, at man skal ikke handle ud fra et øjebliksbillede, man er nødt til at se på det over tid, forklarer han.

Kristoffer Serup Hald er svineproducent ved Bjerringbro.
Kristoffer Serup Hald er svineproducent ved Bjerringbro.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Svineproducenten fra Bækmarksbro er heller ikke kommet dertil, at han eksportere sine grise, for at få pengene til at passe. Men, det er stadig svært at stole på lysere tider, siger han. 

- Det er svært at blive ved at have is i maven. Nu er der ti procent nedgang i svinebestanden på et år, og så tænker man, er det så mig, der skal opgradere næste år, hvor vi måske er nået til 20 procent?