Læger afviser nye patienter: Sådan ser det ud i din kommune

Langt over halvdelen af landsdelens lægepraksisser havde i 2022 lukket for tilgangen af nye patienter. Her kan du se, hvordan det står til i Midt- og Vestjylland.

Flere læger er nødt til at afvise nye patienter (arkivfoto).
Flere læger er nødt til at afvise nye patienter (arkivfoto).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der er mangel på læger i stort set hele landet, og det betyder, at flere og flere lægepraksisser må lukke for nye patienter. 

I de seneste seks år er Region Midtjylland sammen med Region Hovedstaden den region, hvor flest praksisser har lukket for tilgangen, viser en ny analyse fra Praktiserende Lægers Organisation

- En høj andel af praksis med lukket for tilgang er ofte et udtryk for, at der mangler læger i et givent område, og at de tilbageværende læger ofte håndterer de patienter, de maksimalt kan klare – ofte væsentligt over de 1600 patienter, hvor de reelt kan lukke for tilgang, står der i analysen.

Udviklingen gælder for hele Region Midtjylland, og i Holstebro Kommune er antallet af læger, der har lukket for tilgang i perioden 2014 til 2022 firedoblet, så knap fire ud af fem læger i kommunen nu har lukket for tilgang.

Et stort samfundsproblem

Region Midtjylland og Region Hovedstaden er de regioner, som de seneste seks år har oplevet de største stigninger i antallet af praksisser, der har lukket for tilgang. Her er andelen steget med henholdsvis 15 og 11 procentpoint.

- Det er et stort samfundsmæssigt problem, at kernevelfærdens frie adgang til egen læge er forsvundet så mange steder, siger formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Jørgen Skadborg til Ritzau.

Der er dog også enkelte lyspunkter i analysen fra PLO. Eksempelvis er antallet af læger, der har lukket for tilgang i 2022 i Thisted Kommune og på Mors faldet, hvis man sammenligner med 2014.

I begge kommuner dækker faldet dog over en stigning fra 2021 til 2022.

PLO analyse 1
Foto: PLO

I sundhedsreformen fra maj 2022 lagde Folketinget vægt på, at der i 2035 skal være 5000 praktiserende læger, hvilket er 1500 flere end i dag.

- Skal det nås, så skal der skrues mere op på uddannelsespladser i nogle år fra de nuværende 350 til 400 pladser årligt, siger Jørgen Skadborg til Ritzau.

- Desuden skal rekrutteringen til specialet øges, og områderne med lægemangel såsom Nordjylland og Vestsjælland skal gøres attraktive for de unge læger, siger han.

Regering ser med alvor på udfordring

Regeringen tager manglen på praktiserende læger i hele landet dybt alvorligt.

Det siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) som en reaktion på nye tal for den udbredte mangel på praktiserende læger.

Sophie Løhde siger, at regeringens fokus er at sørge for, at alle er sikret en læge tæt på, hvor de bor.

- De praktiserende læger spiller en ekstremt afgørende rolle i vores sundhedsvæsen. Vi ser ind i en fremtid med flere ældre og flere kroniske patienter, siger hun.

- Vi er nødt til at styrke det nære sundhedsvæsen og almen praksis, som skal tage sig af flere og mere komplekse opgaver tæt på patienterne fremover.

- Dermed er det afgørende, at vi får uddannet flere speciallæger i almen medicin, siger ministeren til Ritzau.

Sophie Løhde peger på, at den nye regering har nedsat en Strukturkommission, der skal se på den samlede organisering af hele sundhedsvæsenet. Den skal afrapportere i starten af 2024.