Lægemangel: Flere yngre reservelæger skal over i almen praksis

Regeringen har fredag præsenteret sit udspil til, hvordan man sikrer, at der nok personale i sundhedssektoren.

Med 25 initiativer vil regeringen sikre mere sundhedspersonale og bedre arbejdsforhold for dem. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Med udspillet "Flere hænder og større arbejdsglæde" giver regeringen sit bud på, hvordan man i forbindelse med sundhedsreformen sikrer, at der er tilstrækkeligt med fagpersonale på sygehuse og ude omkring.

Med 25 initiativer vil regeringen sikre mere sundhedspersonale og bedre arbejdsforhold for dem.

Læs også Kristian Jensen: Nutidens sundhedssystem kan ikke klare fremtidens udfordringer

Der skal uddannes flere læger og sygeplejersker, hvis det står til regeringen, som i onsdags fremlagde sit bud på en sundhedsreform. Men der skal også gøres noget nu og her for at sikre nok personale i sundhedsvæsnet til gavn for patienterne.

Flere hænder og større arbejdsglæde

Derfor har regeringen fredag præsenteret udspillet "Flere hænder og større arbejdsglæde".

- Vi skal både have flere hænder, og vi skal lidt populært sagt have glade hænder, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Blandt andet vil regeringe

Læs også Socialdemokratiet advarer mod at fjerne regionerne

n have et "løft i antallet af hoveduddannelsesforløb i almen medicin".

- Det betyder, at der i 2020 vil være 370 hoveduddannelsesforløb i almen medicin. I 2015 var der dimensioneret med 252, står der i udspillet.  

Desuden vil regeringen foreslå, at der oprettes op mod 320 flere introduktionsstillinger i almen medicin. Det er den speciallægeretning, der kan føre til, at man bliver praktiserende læge.

Læs også Overblik: Her er alt, hvad du skal vide om regionerne

Når lægerne har gennemført introduktionsstillingen, kan de søge et hoveduddannelsesforløb i almen medicin. Her vil regeringen øge antallet af disse forløb med i alt 160 i 2019 og 2020.

Ellen Trane Nørby siger, at regeringen vil åbne for, at yngre reservelæger, der er ansat på sygehusene, kan ansættes i almen praksis for at afhjælpe lægemanglen der.   

Regeringen vil gøre det muligt at søge orlov fra lægestillinger på sygehuse, så man kan slå sig ned som almen praktiserende læge.

Hovedpunkterne i udspillet:

* Flere læger i almen praksis. Det skal blandt andet ske ved at hæve antallet af uddannelsesforløb i almen medicin og oprette flere introduktionsstillinger i almen medicin. Der skal også bygges moderne læge- og sundhedshuse der, hvor der er behov.

   

* Flere sygeplejersker. Optaget på sygeplejerskeuddannelsen løftes med 150 pladser hvert år frem til 2022. Regeringen vil også prøve at få flere sygeplejersker til at arbejde på fuld tid frem for på deltid, ligesom man vil gøre en indsats for at få nogle af dem, der har forladt faget, til at vende tilbage.

   

* Flere social- og sundhedshjælpere. Det handler om at oprette flere praktikpladser, at forbedre den geografiske dækning af uddannelserne, men også om at give sosu-assistenter flere og mere varierede opgaver.

   

Kilde: Sundhedsministeriet