Kør forsigtigt og tænd lyset: Tæt tåge rammer landsdelen

Syv ud af ti bilister oplever ifølge Rådet for Sikker Trafik, at biler kører rundt uden lys i baglygterne, selvom det er mørkt eller tåget.

Fra og med i aften og helt frem til i morgen tidligt advarer DMI om tæt tåge i Midt- og Vestjylland. Vejrudsigten forudser tæt tåge eller rimtåge med sigtbarhed på under 100 meter på landsdelens veje. Og derfor opfordres bilister til at køre forsigtigt. Tæt tåge eller rimtåge kan nemlig forårsage en forøget risiko for trafikuheld, fordi sigtbarheden bliver markant forringet.

Tænd baglygterne på bilen

Hos Rådet for Sikker Trafik opfordrer man bilister til at være ekstra opmærksomme på, om baglygterne på deres bil er tændt, når det bliver mørkt eller er tåget. På mange nyere biler er baglygterne nemlig som udgangspunkt slukket for at spare på bilens brændstofforbrug. Problemet er bare, at det ikke er alle biler, der automatisk tænder baglygterne, og de fleste bilister vil nok kunne nikke genkendende til, at det heller ikke er alle bilister, der husker at tænde lyset.

Hele syv ud af ti bilister oplever biler, der kører rundt med slukkede baglygter i mørke eller tåge. Det viser en undersøgelse, som Userneeds har gennemført blandt 1.664 bilister for Rådet for Sikker Trafik i januar sidste år. Det er en stigning i forhold til 2016, hvor 63 procent svarede, at de havde oplevet slukkede baglygter i lygtetændingstiden. For midt- og vestjyderne var tallet 72 procent.

Skaber farlige situationer

Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik bilisterne til at undersøge, om de manuelt skal tænde baglygterne på deres bil. På nogle biler tænder baglygterne automatisk ved hjælp af en lyssensor, mens man på andre biler selv skal tænde dem. Uanset hvad er det ens eget ansvar som bilist, at der er korrekt lys på bilen.

quoteDet kan i værste fald ende i en ulykke, når man kommer kørende i mørke og pludselig overraskes af en bil med slukkede baglygter

Jeppe Gudmandsen, pressekonsulent, Rådet for Sikker Trafik

- Det kan i værste fald ende i en ulykke, når man kommer kørende i mørke og pludselig overraskes af en bil med slukkede baglygter. Selvom det heldigvis kun sjældent går så galt, at det ender med en ulykke, oplever alt for mange kritiske situationer på grund af mørklagte biler. Vores opfordring er derfor, at man husker at tænde baglygterne, og hvis en bagvedkørende bilist blinker med det lange lys, bør man tjekke, om baglygterne nu også er tændt, siger Jeppe Gudmandsen, pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Ud af de, som har oplevet slukkede baglygter i mørke eller tåge, svarede 12 procent, at det havde skabt en kritisk situation, hvor de enten kom ud i rabatten, måtte bremse hårdt op, eller de måtte undvige en kollision. To procent svarer, at de en eller flere gange har været involveret i et uheld på grund af slukkede baglygter.

Få hjælp på værkstedet

I nogle tilfælde kan dit værksted tænde baglygterne på din bil permanent, så de automatisk tænder, når du starter bilen. En rundringning, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført til et udpluk af autoriserede værksteder, viser dog, at det svinger fra bilmodel til bilmodel, om det er teknisk muligt at tænde baglygterne permanent. Der er altså ikke andet at gøre, end at tage kontakt til dit værksted og spørge, om baglygterne kan tændes permanent på din bil.