Kedelig førsteplads: Vi har flest dræbte motorcyklister

​Midt- og Vestjylland indtager en trist førsteplads. Vi har mange flere dræbte motorcyklister end resten af landet.

37 procent flere dræbte.

Så galt gik det sidste år for landets mange motorcyklister, hvis man sammenligner med året før. Det viser en gennemgang af ulykkerne, som Vejdirektoratet har lavet.

Og helt i top over ulykkessteder finder vi Midt- og Vestjylland, hvor der i tidsperioden 2006-2015 blev talt hele 267 uheld, der endte med en død eller alvorligt tilskadekommen motorcyklist. Det får nu Rådet for Sikker Trafik og Havarikommissionen til at opfordre motorcyklisterne til at overholde fartgrænsen, og bilister til at være mere opmærksomme.

Dræbte og alvorligt tilskadekomne motorcyklister i trafikken (2006 - 2015)

- Farten har helt afhørende betydning, når der sker noget uventet i trafikken, og man pludselig skal undvige eller katastrofebremse. Med motorcyklisternes begrænsede manøvremuligheder og sårbarhed, er forsigtig brug af gashåndtaget i forhold til hastighedsgrænser og forholdene den mest effektive måde at undgå de alvorlige ulykker, siger Jesper Sølund, der er dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

 De mest typiske motorcykelulykker

Bilisterne overser motorcyklerne

En tidligere undersøgelse, som Havarikommisionen lavede på 41 motorcykelulykker viser, at motorcykler ofte bliver overset af bilister.

Det sker blandt andet, når bilisterne vil svinge eller køre ud fra en sidevej, og de opfordrer derfor til, at man kigger sig grundigt for.

- Det er gennemgående træk ved ulykkerne, at motorcyklisterne blev overset, men også at de kørte for stærkt: I to ud af tre af ulykkerne, hvor der var en modpart, orienterede bilisten sig ikke tilstrækkeligt, men i halvdelen af disse ulykker kørte motorcyklisten for stærkt, hvilket gjorde det sværere at opdage motorcyklisten i tide, siger Mette Fynbo, der er formand for Havarikommissionen for Vejtrafikulykker.

Havarikommisionen anbefaler, at når man skal købe en motorcykel, så bør man vælge en motorcykel med ABS-bremser. Desuden kan motorcyklisterne gøre sig selv mere synlige i trafikken ved at køre med refleksvest eller en farvestrålende hjelm.

Gode råd

 I løbet af april måned vil Rådet for Sikker Trafik og 85 af landets kommuner gennemføre en kampagne mod for høj fart på vejene. Kampagnen ”Sænk Farten – før det er for sent” er både henvendt til bilister og motorcyklister, da der er for høj fart involveret i mange alvorlige trafikulykker.