Hver femte landbrugsejer har fået medhold i klage: - Det er ikke tilfredsstillende

Tusindvis af husejere har sendt indsigelser til Vurderingsstyrelsen, efter deres landbrugsejendomme har skiftet kategori og er blevet til ejerboliger. De første klagesager er nu afgjort.

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, havde håbet, at en større andel klagere ville få medholm.
Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, havde håbet, at en større andel klagere ville få medholm.
Foto: Mikkel Eskelund

I april stod det klart, at mere end 20.000 landbrugsejendomme skulle omkategoriseres og beskattes som ejerboliger i stedet.

Men nu kan hver femte af de landbrugsejere, der har klaget over ændringen, ånde lettet op. De har nemlig fået medhold i deres indsigelser og skal altså alligevel ikke beskattes hårdere end tidligere, skriver DR.

Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, kalder det positivt, at flere landsbrugsejere får lov til at fastholde status som landbrugsejendom.

- Vi er glade for hver eneste, der har fået medhold og kan fortsætte med at være i landbrugskategorien med den drift og aktivitet, der er på ejendommen, så det giver jo en vished og tryghed, siger han til TV MIDTVEST og tilføjer:

- For de personer, som ikke kan fastholde en landbrugskategorisering, går man en kæmpe usikkerhed i møde. De ved ikke, hvilken fremtid der venter. Man næsten stavnsbinder folk, for de ved ikke, hvad det er for en ejendom, de kan sælge, og hvilken skat en køber kigger ind i. Det bremser hele markedet, og det skaber bare stor usikkerhed. Det er ikke rimeligt for de folk.

Der har været store protester og bekymringer den seneste halvanden måned, siden i alt godt 22.000 boligejere fik besked om ændringen.

Boligejerne frygtede de højere ejendomsskatter, fordi blandt andet engarealer og skovstykker nu skulle beskattes som almindelige villahaver. I nogle tilfælde ville ændringen kunne betyde en tidobling af ejendomsskatten.

Borgmestre har skrevet bekymringsbrev

Det ville være ’en brandbeskatning og dybt urimeligt’, har borgmester i Ikast-Brande Kommune, Ib Lauritsen (V) tidligere sagt til TV MIDTVEST.

Derfor gik han og 30 andre borgmestre i landet sammen med Landdistrikternes Fællesråd om at skrive et bekymringsbrev til regeringen i april.

- Det kan simpelthen ikke være det her, der er meningen. Det er dybt urimeligt, hvis det går igennem, sagde Ib Lauritsen dengang til TV MIDTVEST.

Men for 22.000 boligejere gik det altså igennem, og ud af dem har godt halvdelen – i alt 10.666 – sendt indsigelser til Vurderingsstyrelsen, skriver DR.

Af dem er 1.366 nu afsluttet, og i 267 af de sager er der givet medhold i, at ændringen af ejendommenes status ikke var korrekt. Det har skatteministeriet oplyst til DR.

- Det er stadigvæk en begrænset andel, og vi havde klart haft et håb om, at langt større andel ville ende med at fastholde sin landbrugskategori.

- Det er ikke tilfredsstillende. Det skaber en masse usikkerhed, så der skal arbejdes videre med den her sag, siger Steffen Damsgaard til TV MIDTVEST.

Det har ikke været muligt for TV MIDTVEST at få oplyst, hvor mange sager af disse sager hører hjemme i Midt- og Vestjylland.