Haveulykker: Brugte vinkelsliber som kantklipper og kom galt afsted

Forårsmånederne er højsæson for ulykker i haven. Sidste år var det en vinkelsliber, der sendte Thorvald Axelsen på skadestuen.

80-årige Thorvald Axelsen fra Viborg kom galt afsted sidste sommer, da han tog vinkelsliberen i brug som kantklipper. Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Foråret er højsæson for havearbejde. Men det betyder også, at det i denne tid er højsæson for antallet af ulykker, der sker under havearbejdet.

En dejlig sommerdag i haven endte sidste sommer med en tur på skadestuen for Thorvald Axelsen fra Viborg.

Læs også Sæson for ulykker under havearbejde: Tre gode råd til haveejerne

Han havde taget en alternativ metode i brug i kampen mod græssets vej ind over fliserne i haven. I stedet for den traditionelle kantklipper brugte den 80-årige haveejer en vinkelsliber til at kante græsplænen. 

- Det var jo fordi, så havde jeg ingen kræfter i den arm her. Og så kunne jeg jo ikke holde, da den lige fik fat, og så smuttede den lige over i benet. Så det var jo så dumt, som det kunne være, forklarer han. 

Og Thorvald Axelsens ulykker står ikke alene. Tal fra Odense Universitet Hospitals Skadestue fra 2015 viser, at omkring 8000 danskere hvert år ender på landets skadestuer efter et uheld under havearbejdet.

Også Per Tolstrup kom galt afsted under malearbejdet ved sit sommerhus sidste sommer, da det granitbord, han stod på, knækkede sammen under ham. 

Læs også Haveulykke: 3-årig kørt over af minilæsser

- Så flænser den ene granitplade simpelthen mit underben, sådan at det ligger ligesom en klods nede omkring anklen, forklarer viborgenseren, der har sommerhus i Nordjylland.

De nyeste tal på området viser, at plæneklipperen, stigen og hækkeklipperen er de haveredskaber, der oftest sender havefolk på skadestuen.

På trods af advarsler og gode råd er antallet af haveulykker stort set uændret siden 2010, og foråret er stadig den farligste årstid for haveejerne.

02:07

Forårsmånederne er højsæson for ulykker i haven. Hækkeklipperen sender aller flest danskere på skadestuen.

Luk video