Sæson for ulykker under havearbejde: Tre gode råd til haveejerne

Det er sæson for havearbejde og dermed også sæson for ulykker som følge af arbejdet i haverne. Her får du tre gode råd til, hvordan du selv kan være med til at undgå uheldene.

Det er hækkeklipperen, der er skyld i størstedelen af ulykkerne i haven. 30 procent af skaderne registreret på Odense Universitets Hospitals skadestue var forårsaget af hækkeklipperen.
Det er hækkeklipperen, der er skyld i størstedelen af ulykkerne i haven. 30 procent af skaderne registreret på Odense Universitets Hospitals skadestue var forårsaget af hækkeklipperen.
Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

Det lune forårsvejr lokker haveentusiasterne udenfor og bevæbnet med diverse haveredskaber bliver haverne gjort klar til forår og sommer. 

Men havearbejdet er ikke helt ufarligt, og derfor ender omkring 8000 danskere hvert år på skadestuen efter en ulykke under havearbejdet. Det viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital. 

Men de fleste ulykker kunne være undgået, hvis blot haveejeren tog sig sine forholdsregler og sørgede for at være forsigtig under arbejdet med eksempelvis plæneklipper, hækkesaks og kantklipper. 

Derfor giver overlæge ved Ulykkes Analyse Gruppen, Søren Larsen, her tre gode råd til haveentusiasterne. 

- Først og fremmest, så er det rigtig vigtigt, at man følger de sikkerhedsvejledninger, der er på det maskineri, man bruger, forklarer han.

- Dernæst er det en god idé at skaffe sig et par gode havehandsker, og så kan man måske hive nytårsbrillerne frem igen for at beskytte øjnene. 

- Og hvis man virkelig ikke har mod på at gå i haven, så kunne man jo også få professionelle til at gøre det, slutter overlægen. 

Tallene fra Odensen Universitets Hospitals skadestue viser desuden, at hækkeklippere eller hækkesakse er skyld i 30 procent af ulykkerne, mens græsslåmaskinen står bag 26 procent, stiger er årsagen til 25 procent og motor- eller kædesave står bag 19 procent. 

2:07