Giftigt luse-middel i danske æg

20 tons æg forurenede æg skal trækkes tilbage fra det danske marked

Fødevarestyrelsen har bedt Danæg Products om at tilbagekalde 20 tons giftige æg fra det danske marked

20 ton æg forurenet med det giftige middel fipronil er solgt i Danmark. Æggene er blandt andet blevet solgt til danske kantiner og catering.
    
Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse torsdag aften.
    
Danmark er dermed med i rækken af lande, der er blevet ramt af en stor europæisk æggeskandale.
    
Millioner af æg er de seneste uger trukket tilbage fra butikker i blandt andet Holland, Tyskland, Belgien, Sverige og Storbritannien.
    
Det er det danske firma Danæg Products, der har modtaget æggene fra en belgisk underleverandør.
    
Det drejer sig i alt om 20 ton kogte og pillede æg. De stammer oprindeligt fra Holland.
    
- Æggene er typisk solgt til blandt andet kantiner, køkkener, caféer og cateringvirksomheder og har næppe i større omgang været solgt i danske detailhandelsbutikker, lyder det i pressemeddelelsen.
    
Prøver har vist spor af fipronil i æggene. Det er dog ikke på et sundhedsskadeligt niveau, vurderer Fødevarestyrelsen.
    
Men æg må ikke indeholde spor af det giftige middel, og derfor skal Danæg Products trække æggene tilbage fra deres kunder.

Skadeligt for mennesker  
Fipronil bruges som middel mod lus, lopper og mider. Regler i EU forbyder brug af stoffet på dyr, der ender på middagsbordet, da det kan være skadeligt for mennesker.
    
Tidligere på ugen havde styrelsen vurderet, at de forgiftede æg fra Europa "næppe" var havnet i Danmark. Det var vurderet på baggrund af efterforskning i Belgien og Holland.
    
Onsdag kom det så frem, at der var blevet fundet 40 kogte, pillede æg hos en jysk bager forurenet med fipronil. Torsdag er antallet nu på 20 ton.
    
Styrelsen følger sagen nøje og kan ikke udelukke, at der vil komme flere sager frem i forbindelse med yderligere efterforskning.