Forsker: Umuligt at stoppe car-surfing

Det er ikke muligt at stoppe car-surfing med strengere lovgivning, lyder det fra ungdomsforsker. Man bør i stedet kigge på årsagerne for handlingerne.

En 21-årig mand blev torsdag dræbt i en trafikulykke, da han faldt ud foran en modkørende bil og blev dræbt på stedet. Den 21-årige var sammen med to jævnaldrende kammerater i færd med at car-surfe på toppen af en bil, og det kan være svært at undgå lignende episoder i fremtiden.

- Jeg tror ikke, at det kan forebygges eller forhindres. Jeg tror ikke på strengere lovgivning, fordi straffen for at gøre det her i forvejen er ultimativ, siger Kevin Mogensen, ungdomsforsker på Roskilde Universitet.

- Det her er endt med, at nogle unge mennesker er døde, så det handler i stedet om at finde ud af, hvorfor unge mænd vælger at udtrykke en social praksis på taget af en bil i stedet for et andet sted, når de keder sig, siger Kevin Mogensen.

Flere mænd end kvinder

Mange steder på nettet kan man se klip af unge mænd, der car-surfer på toppen af biler, og ofte er det netop mænd, man ser udføre car-surfing og andre livsfarlige lege.

- Lige omkring car-surfing er det sjældent, at man ser kvinder ovenpå bilen, eller at man helt generelt ser kvinder, der slår sig ihjel i trafikken ved at lave den her slags risikohandlinger, siger Kevin Mogensen.

- Det er et spørgsmål om, hvorfor mænd hopper op på taget af bilerne i stedet for at blive i bilerne.

Kevin Mogensen mener, at de sociale medier kan være med til at få flere unge til at kaste sig ud i de livsfarlige lege. 

- Jeg tror, at de unge mennesker spejler sig i de billeder, som medierne og internettet flyder over med. Der er masser eksempler på, at mænd laver stunts og supermandshelte-bedrifter og overlever, så medierne kan være en måde, hvor de kan udtrykke og vise, at de i deres verden er rigtige mænd, siger Kevin Mogensen.