Fødevarestyrelsen skærper kontrol med fasaner

Modtagere af fjervildt fra udlandet har problemer med at dokumentere, hvor fuglene havner. Det øger risikoen for sygdomme som fugleinfluenza.

​To ud af tre kontrollerede modtagere kunne ikke i tilstrækkelig grad gøre rede for, hvor deres fasaner skulle hen. Det viser en opgørelse efter en række landsdækkende kontroller, som Fødevarestyrelsen gennemførte i sommeren 2016.

- Især i øjeblikket, hvor vi jo i store dele af Europa slås med fugleinfluenza, er det ekstra vigtigt, at vi har styr på, hvor fasaner og andet indført fjervildt kommer fra, og hvor det ender. Ellers kan det i sidste ende forlænge den tid, det tager at komme af med fugleinfluenzaen her i landet, siger chef for Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold, Flemming Kure Marker.

Fasaner på vildspor

Kontrollørerne fra Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold oplevede i flere tilfælde, at der var fejl i de dokumenter, der ledsager fuglene undervejs fra afsenderlandet.

quoteIsær i øjeblikket, hvor vi jo i store dele af Europa slås med fugleinfluenza, er det ekstra vigtigt, at vi har styr på, hvor fasaner og andet indført fjervildt kommer fra, og hvor det ender. 

Flemming Kure Marker, chef, Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold

Det blev for eksempel ved flere kontroller afsløret, at fasaner, der er indført med henblik på udsætning i naturen, ikke er udsat på det sted, der fremgår af veterinærdokumenterne. I nogle af de tilfælde blev fasaner, der indføres med henblik på opdræt og videresalg, i stedet indsat i en fjervildtbesætning. Besætninger, der så ikke ikke er registreret hos Fødevarestyrelsen, og som dermed heller ikke har været underlagt den nationale overvågning for blandt andet fugleinfluenza.