Foderpriser presser producenter

Rekordhøje priser på korn tvinger i øjeblikket svineproducenterne i knæ.

Svineproducenterne sender i øjeblikket penge efter hver gris, de sender ud af huset. Kornpriserne er på himmelflugt og det betyder, at grisene spiser for flere penge, end de er værd. Producenterne taber i øjeblikket godt 100 kroner per gris.

Det får nu flere landmænd til at skære ned eller helt opgive at have dyr - mens andre håber det snart vender.

- Mange af dem, som køber kornet skal have bedre forhold mellem foderpris og svinepris. Ellers så kan de ikke klare det, så de lever jo på bankens begunstigelse mange af dem, siger Mogens Bækgaard, chefkonsulent ved Midtjysk Svinerådgivning i Skive.

En af de største bremser op

Ifølge DR Midt og Vest får det dyre foder nu også en af landets allerstørste svineproducenter til at skære ned til en tredjedel.

Martin og Kent Skaaning fra Hemmet ved Tarm har indtil nu produceret 30.000 slagtesvin om året, men nu drosler de ned til 10.000 slagtesvin og fyrer seks medarbejdere.

- På et tidspunkt løber antallet af 100-kronesedler op, og derfor gælder det om at få stoppet den underskudsforretning hurtigst muligt, siger Kent Skaaning.

Ifølge ham skal noteringen på svin til slagtning op på 13-14 kroner kiloet, hvis landmanden skal have sine penge hjem. I denne uge ligger noteringen på 9,60 kroner per kilo.

 

Rekordhøje kornpriser presser mange landmænd så hårdt øknomisk at flere skærer ned eller dropper grisene - men nogen udvider sig også ud af krisen.