Færre børn til døbefonten

Det kniber gevaldigt med at få døbt nok børn i Folkekirken. Faktisk er antallet af kirkelige dåb på ti år faldet med mere end ti procentpoint.

Landets biskopper og kirkeminister Marianne Jelved vil have flere dåb i Folkekirken. Det står klart efter et samråd mellem de to parter, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

- Det er bekymrende, og jeg mener, at folkekirken har al mulig grund til at forstærke indsatsen for at vende tendensen. Det er helt afgørende, at folkekirken også fremover har solid opbakning i befolkningen, lyder det fra Marianne Jelved (B).

Fald på mere end ti procentpoint

Antallet af folkekirkelige dåb er faldet fra 75,5 procent i 2003 til 63,9 procent i 2013. Derfor er biskopperne blevet opfordret til at undersøge, hvordan man lokalt får flere børn til døbefonten.

- Det er ofte blevet nævnt, at den faldende dåbsprocent ikke gør så meget, for konfirmationsprocenten ligger jo anderledes stabilt omkring de 70 procent. Og en betingelse for konfirmation er jo, at man er døbt. Men sandheden er desværre, at selv om konfirmationsprocenten er nogenlunde stabil, så så er den ikke stor nok til at holde folkekirkens medlemsprocent oppe, siger Marianne Jelved.

Stubkjær: Skal gribe anledningen

I Viborg Stift har man én af landets højeste dåbsprocenter på omkring 80. Men det er også gået nedad bakke her i landsdelen. Derfor vil stiftet lave særlige initiativer, der også tiltrækker dem, der er tilbøjelige til at vælge kirken fra.

- Vi skal blive bedre til at gribe fat i anledningerne. Når forældre skal have et barn døbt, laver vi babysalmesang. Når børn skal konfirmeres, skal forældrene tilbydes forberedelse, hvor eksistentielle spørgsmål bliver gennemgået. Og når folk dør, skal vi tilbyde sorggrupper, siger biskop Henrik Stubkjær til TV MIDTVEST.

Læs mere om problematikken her.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Kultur.