En ny trend blandt kvinder - de vil på vandet

Kvinder lader sig i stigende grad lokke af skvulpende bølger og vindblæste sejl. En ny trend er under udvikling.

Flere og flere kvinder får i disse år øjnene op for at gå ombord på en sejlbåd og udforske livet på vandet.
Flere og flere kvinder får i disse år øjnene op for at gå ombord på en sejlbåd og udforske livet på vandet.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

I regn og slud rykker kvinderne ud. 

Der skal nemlig mere end en hård vestenvind og en tung regnbyge til at holde kvinderne fra Virksund Sejlklub fra at blive på fastlandet. 

- Der er en dejlig stilhed på vandet, samtidig med at man kan høre vandet, der skvulper og vinden, der suser i sejlene, siger Jane Høj. 

Jane Høj har sejlet i 35 år og var i sin tid med til at starte pigesejladsen i Virksund op. Men den seneste tid har flere og flere kvinder fået øjnene op for at gå ombord på en sejlbåd og udforske livet til vands. 

Det mærker Jane Høj og de andre kvinder i Virksund Sejlklub. Her strømmer unge som gamle til får at lære det håndværk, det er at sejle. En af de nye i sejlklubben er Henriette Mikkelsen fra Låstrup.

Med egne ord havde hun forvildet sig ud i at købe en båd sammen med sin mand. Men som en del af projektet var aftalen, at de begge to skulle lære at sejle båden. 

- Det har været helt vildt hyggeligt at komme afsted med kvinder og gøre nogle af de ting, som man måske ikke gør sammen med mændene. Det har været fedt at prøve, siger Henriette Mikkelsen. 

Markant stigning i medlemmer 

Selvom friheden på vandet er stor, så er der stadig en overordnet regel i kvindernes sejlklub i Virksund - man skal naturligvis være kvinde for at være med på holdet. 

Men det er ikke kun i Virksund Sejlklub, at kvinderne strømmer til. I 2010 var der i Region Midtjylland 1572 kvindelige sejlere. Ti år senere er det tal steget til 2217, viser tal fra Dansk Sejlunion.

- Foreningslivet i sejlklubben kan lokke både kvinder og mænd ind og lade dem være sammen om en aktivitet på en anden måde, end man måske kan i håndboldklubben, siger Leon Träger, klubkonsulent i Dansk Sejlunion

Og der er nogle klare fordele ved at få flere kvinder med på vandet.

- Kvinderne vil måske noget andet, end det sejlklubben traditionelt ville. De kommer med som frivillige også og er derved med til at præge og forme det, der sker i sejlklubben, uddyber han.

Klubkonsulent i Dansk Sejlunion bekræfter, at flere og flere kvinder er begyndt at sejle.
Klubkonsulent i Dansk Sejlunion bekræfter, at flere og flere kvinder er begyndt at sejle.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Corona har hjulpet på vej

Mary-Ann Christiansen, der er med til at arrangere pigesejladsen i Virksund, mærker også tydeligt, at der den seneste tid er kommet flere medlemmer til klubben. Hun peger på særligt én årsag.

- Vi har oplevet, at der er kommet især flere yngre medlemmer til fra særligt børnefamilier, og der har vi nok været hjulpet godt på vej af corona, fordi man ikke har kunnet rejse. Så skulle der ske noget andet i stedet, siger hun. 

Hos den dybt rutinerede sejler gennem 35 år, Jane Høj, er der glæde over, at der er kommet så mange nye sejlere til den seneste tid.

- Jeg bliver glad, når jeg ser både komme ind og ud af havnen og ser, at det er kvinden, der står ved roret. Det er jo et tegn på, at kvinderne også synes det er sjovt, afslutter hun.