Direktør i Midtjyllands Lufthavn: Der skal være lige vilkår for lige transportmidler

Det er ikke fair, når fjernbusser modtager tilskud til billetter, mens der ikke gives tilskud på flybilletter. Sådan lyder kritikken.

Lufthavnschef i Midtjyllands Lufthavn, Frans Bjørn-Thygesen, er én af dem, der retter kritik mod manglende tilskud til flybilletter.
Lufthavnschef i Midtjyllands Lufthavn, Frans Bjørn-Thygesen, er én af dem, der retter kritik mod manglende tilskud til flybilletter.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Hvert år giver staten omkring 30 millioner kroner i tilskud til fjernbusser mellem Jylland og København. Ifølge to centrale figurer omkring Midtjyllands Lufthavn i Karup er det unfair, at flytrafikken ikke gør. 

- Jeg synes, at det skal være lige vilkår for alle transportmidler i stedet for, at man støtter en transportform frem for andre, siger Frans Bjørn-Thygesen, der er lufthavnschef i Midtjyllands Lufthavn.

Direktøren for Danish Air Transport, der blandt andet flyver fra Lufthavnen i Karup, mener, at det manglende tilskud ødelægger mulighederne for at få flere passagerer med flyene fra lufthavnen i Karup.

- Vi har i årevis gjort opmærksom på, at det er en fuldstændig skævvreden konkurrence, at fjernbusserne får et tilskud til pensionister og studerende, som vi også kunne håbe kunne komme til os, siger Jesper Rungholm, der er direktør hos Danish Air Transport.

Sidste år fløj 134.000 passagerer til og fra lufthavnen i Karup - men det tal kunne være langt højere. Langt de fleste private vælger nemlig bussen frem for flyet, når de skal på tværs af landet. Ifølge lufthavnschefen har det været en kamp at få politikerne i tale, når det har handlet om en mere ligelig fordeling af tilskud til bestemte typer af flybilletter.

- Jeg er da meget frustreret, når man har holdt flere møder med politikerne og ministrene og de siger, at de vil gøre noget ved det. Nu ved jeg godt, at de skal have flertal i Folketinget, men jeg har svært ved at forestille mig, at man ikke kan samle et flertal om at lave lige konkurrencevilkår for lige transport former, siger Frans Bjørn-Thygesen

1:24
Her kan du se hele indslaget om kritikken.