De nørder med millimeter-mål

Landinspektører går op i nøjagtigheder og millimeter på en måde, som ikke ret mange andre gør. Præcision er medarbejdernes faglige stolthed, og så tager de gerne med, at nogen måske synes, at de engang imellem bliver lidt nørdede af det.

Det er avanceret udstyr, Geopartner gør brug af.
Det er avanceret udstyr, Geopartner gør brug af.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

De seneste år er der nærmest sket en revolution i jagten på de mest nøjagtige målinger og beregninger.

Geopartner, der har seks kontorer i Midt- og Vestjylland, har været en foregangsvirksomhed, når det gælder brug af droner og har blandt andet skrevet en håndbog om, hvordan branchen kan bruge det svævende kamera.

- Vi har været en af de første operatører i Danmark, der fik tilladelse til at bruge droner til kortlægning. På mange måder er dronen meget mere effektiv, og vi får en større informationsmængde end det, man vil kunne lave med traditionel opmåling, påpeger landinspektør Arne Frost Vedsted.

 
 
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Dronen har indbygget GPS, radiomodtager og kamera og vejer det samme som to pakker smør.

I Gødstrup to gange om året

Siden byggeriet af sygehuset i Gødstrup gik i gang, har landinspektøren sendt dronen ind over byggepladsen to gange om året. Sådan en flyvning tager knap en halv time og giver 1.000 billeder.

Kortlægningen viser, hvordan byggeriet skrider frem, og om både huse og veje ligger, hvor de skal.

- Der kan godt gå lang tid, inden sådan en ny teknologi bliver accepteret i en gammel traditionsbunden branche, som landinspektørerne er. Så det har været en svær fødsel, men inden for de sidste par år har folk fået øjnene mere og mere op for, hvad dronen kan, og hvor præcist den rent faktisk er, fortæller Arne Frost Vedsted. 

Et andet forholdsvist nyt værktøj er 3D-specialmåling, der også hedder laser-scanning, der kan give en fuldstændig afbildning af virkeligheden på computerskærmen.

45.000 punkter på tre minutter

Når scanneren er i brug bliver den styret via wifi på mobiltelefonen. Den sidder på taget af bilen og kan skydes op i fire meters højde, hvorfra den kan scanne op til 45.000 punkter på tre minutter.

- Vi kan sagtens lave opmålinger på traditionel vis og måle facader og træer ind, men det gode ved scanneren er, at vi får det hele med. Den registrerer alt og giver dermed et bedre helhedsbillede, når de projekterende folk skal sidde og lave nyt design for et område, forklarer landinspektør og 3D-specialist Morten Hellemann.

Områdechef for Geopartner Vest Asbjørn Hoff Lauridsen håber, at den nye avancerede teknologi kan være med til at lokke flere ind branchen.

- Vi mangler landinspektører, fordi der er rigtigt godt gang i tingene, og vores arbejdsområder er blevet udvidet blandt andet inden for klimatilpasning.

Det tager fem år at læse til landinspektør på universitetet.

9:19
Landinsperktører er et gammelt erhverv med supermoderne teknologi som droner og scannere.