Dagens parti: Socialdemokraterne

Det lignede længe et nedrykningsdrama hos Socialdemokraterne. Nu ser det i stedet ud som om, partiets comeback giver mulighed for genvalg til alle de lokale folketingsmedlemmer.

Folketinget.jpg

Det er ikke retfærdigt, men er ikke desto mindre sandt: Når partilederen er upopulær, er det de lokale folketingsmedlemmer, der betaler prisen på valgdagen. Sådan så det længe ud hos Socialdemokraterne. Helle Thorning-Schmidt blev beskyldt for løftebrud og trak partiets meningsmålinger ned. Og i Midt- og Vestjylland ville det være folketingsmedlemmer som Annette Lind eller Karin Gaardsted, der måtte betale prisen med et tabt mandat.

Men nu er vindene vendt. Målingerne er tilbage på niveauet fra valget i 2011, og alt andet lige ligner det genvalg til alle seks socialdemokrater i TV MIDTVEST's dækningsområde: Thomas Jensen, Mogens Jensen, Karin Gaardsted og Annette Lind i Vestjyllands Storkreds og Simon Kollerup fra Thistedkredsen og Flemming Møller Mortensen fra Himmerlandskredsen i Nordjylland.

Breder sig til flere kredse

Men forud er gået et spil, hvor de mest sårbare socialdemokrater har forsøgt at konsolidere sig. For fire år siden blev Annette Lind fra Holstebro valgt på det yderste mandat i Vestjylland, og Socialdemokratiet skulle ikke tabe ret meget, før enten hun eller Karin Gaardsted kunne se sig selv ryge ud af Folketinget.

For de fleste er nøglen til et godt valg, at man kan holde på stemmerne hjemme  i sin egen valgkreds, samtidig med at man kan 'stjæle' stemmer hos de andre. Derfor taler Holstebro-kredsens Annette Lind gerne om hele det nordvestlige område for at fiske stemmer i partifællen Helle Dams kreds i Struer/Lemvig, derfor hænger hun i lygtepælene i Salling, hvor hun er vokset op, og derfor har hun indgået partnerskab med partiforeningen i Ringkøbing om også at repræsentere dem. Hvis alt det giver pote, har hun bredt sig så meget, at hun kan rykke en plads op ad ranglisten med personlige stemmer og komme i sikker havn.

Samme mulighed har partifællen Karin Gaardsted ikke i Viborg. Mod nord og øst støder hendes hjemmebane op mod andre storkredse, hvor man ikke kan stemme på hende, og mod syd vil hun have svært ved at tage stemmer fra den stærke Silkeborg-kandidat Thomas Jensen.

Tilbage er, at hun kan forsøge sig mod vest, hvilket hun da også gør. Derfor kan det blive svært for den lokale kandidat i Skive, den nye Anne Paulin, at holde stemmerne hjemme, når både Annette Lind og Karin Gaardsted bejler til vælgerne i hendes Skive-kreds for at undgå fjerdepladsen. Paulin slår til gengæld på at hun er ung og fører valgkamp rettet mod unge i hele storkredsen.

Stærke lokale kandidater

Der er dog også nogen, der står stærkt nok til at melde sig ud af rivaliseringen med nabokandidaterne.

I Thistedkredsen er der rigeligt med socialdemokrater til at give Simon Kollerup et komfortabelt valg, og det er ikke noget problem at forklare folk i Thy og på Mors, at de skal stemme lokalt: sidste gang fik Simon Kollerup 96 procent af alle personlige stemmer i kredsen.

Samme situation, bare i lidt mindre omfang, gælder for Silkeborgs Thomas Jensen, der praktisk taget ikke får stemmer vest for Søhøjlandet, men som til gengæld har godt fat i vælgerne i de to store Silkeborgkredse.

I Nordjylland kunne sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen også risikere at komme i klemme i en bundstrid. Men med Helle Thorning-Schmidts fornyede medvind ser det også ud som om den risiko forsvinder.

Klik herunder og se kandidat-videoer med politikere nævnt i denne artikel:

Thomas Jensen

Mogens Jensen

Karin Gaardsted

Annette Lind

Simon Kollerup

Flemming Møller Mortensen

Helle Dam

Anne Paulin

Du kan se mere om Socialdemokraterne i dagens udgave af Valg På Vej

9:15
Socialdemokraterne bliver i høj grad tegnet af Helle Thorning Schmidt. Men hvordan ser der egentlig ud i partiets bagland? Vi har sendt vores to politiske udforskere afsted - denne gang tester valg på vej de socialdemokratiske grundholdninger: