Brandfolk skal gå i bad lige efter en brand

En ny kampagne fra Arbejdstilsynet sætter fokus på vigtigheden i, at brandfolk vasker sig, når de har slukket brand.

En ny kampagne skal sætte fokus på vigtigheden i, at brandfolk går i bad lige efter, de har slukket en brand. Foto: TV MIDTVEST

- Jo mere røgfyldt og forbrændt ens branddragt var, jo mere professionel, var man.

Sådan lyder det fra Henning Larsen, der er beredskabsmester hos Midtjysk Brand & Redning. Men den mentalitet skal der laves om på, hvis man spørger Arbejdstilsynet. Nu skal brandmændene i bad lige efter, de har været ude at slukke flammer.

Læs også Usædvanligt: Danske brandfolk rykkede ud 567 gange nytårsnat

- Brandmænd skal hurtigere i bad for at mindske risikoen for kræft, fordi sod kan give DNAskader, lyder det fra Gro Iversen, der er kontorchef i Kemi og Teknik hos Arbejdstilsynet. 

Sod- og tjærestoffer på brandmændenes hud kan nemlig være kræftfremkaldende, og derfor sætter tilsynet nu fokus på, at brandmændene skal være bedre til at vaske sig selv og deres tøj for at passe på deres helbred.

Baggrund for kampagnen

Kampagnen er en del af opfølgningen på en politisk aftale fra september 2018 med fokus på at forbedre arbejdsmiljøet for de danske brandmænd. Aftalen har til formål, at brandfolks udsættelse for tjærestoffer i røg, partikler og sod i forbindelse med deres arbejde minimeres så meget som muligt. Aftalen går på tre ben:

 

1. En styrket tilsynsindsats, hvor Arbejdstilsynet skal føre målrettet tilsyn med hygiejneprocedurer og den konkrete håndtering af forurenet materiel efter brandslukning, herunder rengøringen af brandmandsdragter.

 

2. Kommunikation og vejledning, hvor Arbejdstilsynet vil styrke kommunikationen om hygiejnereglerne og opdatere tilsynsunderstøttende materialer bl.a. om, at branddragter skal rengøres professionelt.

 

3. Opfordring til ny forskning på området, som bl.a. skal afdække, hvilke interventioner der kan reducere påvirkningen fra sod mv. Mere forskning på området søges finansieret gennem Arbejdsmiljøforskningsfonden.

 

Kilde: Arbejdstilsynet

Hos Midtjysk Brand & Redning er man positiv over for initiativet.

- Jeg synes, det er en rigtig god idé, for i sidste ende, er det jo vores egen sikkerhed, det drejer sig om, siger Henning Larsen.

- Det kræver en lille smule tilvænning, men det er da noget, vi skal være bedre til. Specielt os holdledere, som skal være bedre til at forklare folk, at vi altså skal gå i bad. 

Jo mere røgfyldt og forbrændt ens branddragt var, jo mere professionel, var man.

Henning Larsen

På brandstationen i Viborg har man netop investeret i en ny hygiejnevogn, der skal med ud, når brandbilen skal slukke ildebrand. Vognen kan tage det værste sod og tjære, da der er monteret en håndvask i den.  

01:48

Aftenens indslag kan du se lige her. Vi kigger også inden for i hygiejne-vognen. 

Luk video