Brandfolk skal gå i bad lige efter en brand

En ny kampagne fra Arbejdstilsynet sætter fokus på vigtigheden i, at brandfolk vasker sig, når de har slukket brand.

- Jo mere røgfyldt og forbrændt ens branddragt var, jo mere professionel, var man.

Sådan lyder det fra Henning Larsen, der er beredskabsmester hos Midtjysk Brand & Redning. Men den mentalitet skal der laves om på, hvis man spørger Arbejdstilsynet. Nu skal brandmændene i bad lige efter, de har været ude at slukke flammer.

- Brandmænd skal hurtigere i bad for at mindske risikoen for kræft, fordi sod kan give DNAskader, lyder det fra Gro Iversen, der er kontorchef i Kemi og Teknik hos Arbejdstilsynet. 

Sod- og tjærestoffer på brandmændenes hud kan nemlig være kræftfremkaldende, og derfor sætter tilsynet nu fokus på, at brandmændene skal være bedre til at vaske sig selv og deres tøj for at passe på deres helbred.

Baggrund for kampagnen

Hos Midtjysk Brand & Redning er man positiv over for initiativet.

- Jeg synes, det er en rigtig god idé, for i sidste ende, er det jo vores egen sikkerhed, det drejer sig om, siger Henning Larsen.

- Det kræver en lille smule tilvænning, men det er da noget, vi skal være bedre til. Specielt os holdledere, som skal være bedre til at forklare folk, at vi altså skal gå i bad. 

quoteJo mere røgfyldt og forbrændt ens branddragt var, jo mere professionel, var man.

Henning Larsen

På brandstationen i Viborg har man netop investeret i en ny hygiejnevogn, der skal med ud, når brandbilen skal slukke ildebrand. Vognen kan tage det værste sod og tjære, da der er monteret en håndvask i den.  

Aftenens indslag kan du se lige her. Vi kigger også inden for i hygiejne-vognen. 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.