Branche mærker effekt af tårnhøj svinepris

Prisen på slagtesvin er fem kronere højere end samme tid sidste år, og det kan mærkes hos bankerne og maskinforhandlerne.

Slagtesvinenoteringen ligger på 13,60 kroner pr. kilo. Sammenlignet med samme periode sidste år, er den nu mere end fem kroner højere. Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Det nye år starter godt ud for de danske svineproducenter. Slagtesvinenoteringen ligger på 13,60 kr. pr. kilo, og det er fem kroner højere end på samme tidspunkt sidste år. De danske svineproducenter jubler, og også bankerne mærker en effekt af den høje kilopris. 

Vi kan mærke med det samme, når noteringerne kører op og ned, det kan vi i hvert fald.

homas G. Mikkelsen, salgschef hos Famas

- Vi kan se, at de nedbringer deres kreditter mere, end de plejer at gøre, og det er jo et udtryk for, at der kommer flere penge ind, end der normalt gør, lyder det fra Jan Ulsø Madsen, der er administrerende direktør i Vestjysk Bank.

Læs også Svinenotering er 'historisk høj': Danske Svineproducenter jubler

Mange landmænd bruger de ekstra penge på at nedbringe deres gæld, og ifølge bankdirektøren, er den plan fornuftig.

- Hvis priserne går ned igen, og vi har jo set, at det går op og ned, er det vigtigt, at man står mere fast på pladsen næste gang, krisen kommer, uden at skulle låne flere penge i banken.

Hos Famas i Viborg mærker man straks, når noteringerne går op od ned. Foto: Hans Vittarp

02:09

Indslaget kan ses lige her.  Video: TV MIDTVEST, arkiv.

Luk video

Maskinforhandler tjener på høje svinepriser

Det er dog ikke kun bankerne, der mærker, at svineprisen er højere, end den har været de seneste 25 år. Også hos Famas i Viborg, der forhandler landbrugsmaskiner, tjener de på, at landmændene får mere for deres grise.  

- Der kommer flere ordrer fra de landmænd, vi har, og der kommer en masse ny teknologi ud til landmændene, som vi alle sammen får gavn af, lyder det fra Thomas G. Mikkelsen, der er salgschef hos Famas.

- Vi kan mærke med det samme, når noteringerne kører op og ned, det kan vi i hvert fald.

I januar sidste år lå slagtesvinenoteringen på 8,30 kroner. 

02:15

Slagterikoncernen Danish Crown tager nu utraditionelle metoder i brug for at få flere svin til deres slagterier.

Luk video