Borgmestre vil have landbetjente med i nyt politiforlig

Mange af landets yderområder lider ifølge borgmestrene under, at de har mistet den lokale betjent. Her er utilfredsheden steget de seneste år med ordensmagtens indsats.

Antallet af lokalt forankrede landbetjente er på bare syv år blevet mere end halveret i Danmark.

Det er ifølge en række af landets borgmestre så utilfredsstillende, at de kræver lokalpoliti prioriteret i det kommende politiforlig, som regeringen skal forhandle med Folketingets partier i løbet af efteråret, skriver Jyllands-Posten.

Der findes ifølge lektor i kriminologi ved Københavns Universitet Lars Holmberg dog ikke noget videnskabeligt belæg for at anbefale landbetjente frem for et nærpoliti.

Han peger dog på, at undersøgelser viser, at befolkningens tilfredshed med politiets indsats i lokalområder er dalet markant i de senere år.

- I årene efter politireformen i 2007 faldt den generelle tilfredshed med politiet, men den vendte efter et par år tilbage til niveauet før politireformen. Samtidig faldt befolkningens tilfredshed med politiets indsats i lokalområder, men den vendte ikke tilbage til det tidligere niveau, siger Lars Holmberg til Jyllands-Posten.

På Christiansborg bakker Dansk Folkeparti borgmestrene op, mens regeringspartiet Venstre "principielt er enig", men ikke vil være med til at øremærke midler til landbetjente på forhånd.

I 2008 var der 116 landbetjente i Danmark. I år er der 46.

/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.