Bogen om den danske corona-historie er klar: Jette bloggede om lockdown

100 midt- og vestjyder har leveret råmaterialet til en bog om den første danske corona-lockdown.

2:02
I den nye bog "Lukket Land" fortæller 100 borgere fra Region Midtjylland, hvordan de oplevet livet under nedlukningen af Danmark.
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

’Lukket Land’. Sådan hedder bogen, der skal forevige midt- og vestjydernes tanker om et corona-lukket samfund.

Her har 100 midt- og vestjyder bidraget, og forfatter Kathrine Assels har så arbejdet videre med de lokale indspark.

I dag tirsdag holdt hun bogreception på Herning Bibliotek. Det var også på Herning Bibliotek, hun i sin tid første gang mødtes med 10 af de lokale, der havde bidraget til bogens råmateriale. 

Det var et møde, som rørte hende.

- Det var meget rørende, at folk fortalte deres historie så åbent. Det overraskede mig nok mest, at folk var så lettede over at få en anledning til at fortælle historien. Det var, som om mange af dem havde gået med det alene, på trods af de havde familie og venner, fortæller forfatter Kathrine Assels.

Uvished var svær

Nogle havde mistet, andre havde været ramt af usikkerhed eller utålmodighed. Følelsen af rastløshed over ikke at vide, hvornår nedlukningen stoppede, kunne også ramme forfatteren selv.

- Jeg har det nok svært med uvished, siger hun.

Kathrine Assels har skrevet bogen 'Lukket Land'. Den er inspireret af indspark fra midt- og vestjyder, der har skrevet om, hvordan de oplevede nedlukningen.
Kathrine Assels har skrevet bogen 'Lukket Land'. Den er inspireret af indspark fra midt- og vestjyder, der har skrevet om, hvordan de oplevede nedlukningen.
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

Normalt er hun selv herre over de skønlitterære historier, hun fortæller. Denne gang fik hun et opdrag fra mange forskellige midt- og vestjyder.

Dystopi i lockdown-London

Pensionisten Joan Gråkjær fra Tjørring har leveret noget af råstoffet.

Hun har blogget om tiden under nedlukning. Blandt andet besøgte hun sin søn og hans familie i London, lige da Europa lukkede ned. Her oplevede hun i fire uger, hvordan en metropol, der normalt har konstant høj puls, var gået i hi.

- Det var at gå fra usårlighed til sårbarhed som enkeltpersoner og som samfund, siger Joan Gråkjær.

Væk var trafikstøj, men også varerne i supermarkedet. Da familien drog mod Danmark, var hun og familien de eneste i toget fra London til Manchester. Og i en bus i London var der kun tre passagerer.

- Jeg fik associationer til dystopiske science fiction-fortællinger, siger Joan Gråkjær.

Forfatter forsøger at bevare ånd fra udkast

Derfor oplevede pensionisten mere frihed, da hun kom hjem til Tjørring. Nu kunne hun bevæge sig mere frit. 

Væk var restriktionerne, der bestemte, hvor ofte man måtte motionere, eller at man kun måtte handle det allermest nødvendige.

Alligevel mærkede hun stadig tankerne om, hvad fremtiden mon ville bringe.

- Selvfølgelig tænker man over, hvor lang tid det skal vare? Kommer der en vaccine? Hvordan bliver den? Kan vi vende tilbage til vores eget liv igen? husker pensionisten.

Nu har nogle af de tanker så hjulpet forfatter Kathrine Assels’ skrivearbejde på vej. Forfatteren troede egentlig, det ville blive en udfordring at arbejde ud fra andres fortællinger, men i stedet blev det en styrke ikke at skulle begynde på en helt blank side.

- Jeg har forsøgt at bevare ånden i hver historie og så også selv at lægge noget til.