Biskop er positiv over for idéen om lejlighedskirker: - Kan give mere menighed for pengene

Biskop Henrik Stubkjær fremhæver Harre Kirke på Salling som et eksempel på, hvad man kan få mere af, hvis kirker bliver gjort til lejlighedskirker.

Biskop Henrik Stubkjær.
Biskop Henrik Stubkjær.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Når man træder ind i Harre Kirke på Salling, bliver man mødt af det syn, man kender fra middelalderkirker.

Men der er alligevel noget, der skiller sig ud.

Kirken har blandt andet fået gulvvarme, tekøkken og et cafémiljø, så kirken kan bruges til meget andet end gudstjenester.

Ifølge Henrik Stubkjær, der er biskop i Viborg Stift, betyder det, at der er fyldte kirker til søndagsgudstjenesten og liv i kirken i forbindelse med arrangementer som foredrag, korsang og babysalmesang. 

- Det er lykkedes for Harre Kirke at adressere de behov, som vi har i et moderne samfund, siger Henrik Stubkjær. 

Kirker i dvale

Harre Kirke er et eksempel på, hvad biskoppen håber, man vil kunne få mere af, hvis det bliver besluttet at gøre flere kirker til såkaldte lejlighedskirker.

Den idé går ud på, at holde nogle af Danmarks 2000 middelalderkirker lukket det meste af året og i stedet tage dem i brug til eksempelvis julegudstjenester. De kan også tages i brug, hvis nogen ønsker at blive gift i kirken. 

I Harre Kirke har man haft held af at få flere til at bruge kirken, hvor der blandt andet er blevet lavet et cafémiljø. 
I Harre Kirke har man haft held af at få flere til at bruge kirken, hvor der blandt andet er blevet lavet et cafémiljø. 
Foto: Hans Trier Vittarp

Det vil kunne spare penge på for eksempel vedligehold og varme. Penge som kan bruges på at skabe flere kirker som Harre Kirke, lyder det fra biskoppen. 

- Vi håber, at vi ved at bruge pengene lidt mere strategisk vil kunne få mere menighed for de samme penge. Det handler om at fordele dem lidt anderledes, siger Henrik Stubkjær.

Undersøger mulighederne

Henrik Stubkjær understreger, at der ikke vil være kirker, der står og forfalder, hvis man beslutter at arbejde videre med lejlighedskirker. 

- Danmark har verdens flotteste kirker og en vedligeholdelse, vi kan være stolte af, og vi vil selvfølgelig fortsætte med at vedligeholde vores kirker, siger han.

Det er menighedsrådene, som har brugsretten over kirkerne, og dem, der skal beslutte, om en kirke skal blive lejlighedskirke.

Idéen om lejlighedskirker bliver blandt andet bakket op af Mette Moesgaard Jørgensen, der er provst på Mors.

- Der er ikke mennesker nok til, at alle kirker kan være lige besøgte, siger hun. 

Landets biskopper har netop nedsat arbejdsgrupper i fire stifter, som skal undersøge, hvordan man kan føre en differentieret brug og vedligeholdelse af kirkerne ud i livet.

Folkekirken har, som det ser ud i dag, en forpligtigelse til at vedligeholde alle kirker ens. 

2:46
På Mors vil kirken bruge øremærkede penge til vedligehold på at skabe nye aktiviteter.