Alle mink skal aflives: Myndighederne kæmper for at have nok containere

Ambitionen er, at alle danske mink skal være døde den 16. november.

Det tager tid at aflive flere millioner mink, men netop tid har myndighederne ikke meget af lige nu. Målet er, at alle mink i Danmark skal være døde 16. november.

Det betyder, at to personer lige nu sidder og bruger al deres arbejdstid på at sikre, at der kommer nok containere ud til de minkavlere, der lige nu er ved at aflive alle deres mink, forklarer veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Flemming Marker.

- Det er klart, at det vi især er udfordret af nu, det er kapacitet til at aftage minkene og kapacitet i containere, forklarer han.

Dyrene skal aflives alligevel

Flemming Marker har ikke lige nu overblikket over, om der er nok containere i Jylland til de mange mink. For at containerne kan bruges, så skal de nemlig være tætte, så der ikke bliver spildt noget på vejene, når de bliver fragtet rundt.

Det betyder dog ikke, at minkavlerne skal vente med at aflive, hvis der ikke er konstateret smitte på farmene. De kan i stedet lægge de døde mink ovenpå burene.

- Det vigtige er, at der kommer tempo på aflivningerne, og at det sker så hurtigt som overhovedet muligt. Så derfor kan avlerne bare gå i gang, bortset ved de smittede besætninger, hvor der skal være en container. Så vil vi komme ud efterfølgende, fortæller han.

Han forklarer yderligere, at der er blevet sendt en e-mail ud til samtlige minkavlere i løbet af natten om, hvordan de skal forholde sig.

Bonus til de hurtige

Det er så afgørende, at aflivningen sker hurtigt, at regeringen har indført en ekstra tempo-bonus på 20 kroner pr mink, hvis minkavleren får tømt siden besætningen inden 16. november. For de syv ramte nordjyske kommuner får de endnu 10 kroner oveni, hvis det er sket, inden mandagen er ovre.

Det virker motiverende for avlerne, fortæller Flemming Marker.

- Vi er jo dybt afhængige af, at avlerne hjælper til med det her, siger han.

Men selvom det går stærkt med aflivningerne, så er det stadig ikke på plads, præcis hvor de mange døde mink skal ende.

- Daka har en vis kapacitet, som er fuldt opbrugt. Der er lavet aftaler med 13 forbrændingsanlæg, som kan tage noget, og derudover er man ved at kigge på, om man kan grave nogle huller i jorden, hvor man kan deponere, nogle af de mink her, siger Flemming Marker.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.