75 år siden befrielsen: Stemningsfyldt udsendelse forener os med fællessang

En halv times musik, teater og sang skal samle midt- og vestjyderne om befrielsens vigtige budskaber.

32:00
Musik, sang og teater går hånd i hånd i en halv times program, som du kan se lige her. Komo A/S og Elsewhere film står for den tekniske del af produktionen.
Foto: TV MIDTVEST

I dag er det præcis 75 år siden Danmark blev frit efter fem års tysk besættelse ovenpå 2. verdenskrig.

Dagen skulle have været markeret med en stor fællessangskoncert i Herning, men på grund af coronakrisens forsamlingsforbud har arrangørerne været nødt til at finde en alternativ løsning.

Det er i stedet blevet til en halv times tv-udsendelse med musik, sang og teater, som du kan se øverst i artiklen her - eller i aften klokken 19.55 på TV MIDTVEST.

Kom helt tæt på sangerne

På kort tid skulle det oprindelige program laves helt om. De planlagte 100 sangere blev reduceret til otte, og musikerne skulle pludselig holde afstand.

Men selv om det kan ligne en nødløsning, så er arrangørerne blevet overraskende glade for arrangementets nye tv-format.

- Du kan fremmane noget mere intimitet og nærhed gennem tv, og det er lidt sjovt, at det er blevet til, fordi vi skal holde afstand. Det er blevet noget helt andet end det, vi havde regnet med, men det er ikke nødvendigvis dårligt.

- Det bliver måske ikke helt så grandiøst, men til gengæld kommer man helt tæt på, siger Line Nordentoft, projektleder fra Den Jyske Sangskole, som sammen med Ensemble MidtVest og Team Teatret står bag arrangementet.

Komo A/S og Elsewhere film står for den tekniske del af produktionen.

Historien er meget relevant lige nu

Haveikonet Søren Ryge skulle have været konferencier på en fyldt Tinghuspladsen i Herning. Nu binder han i stedet elementerne sammen hjemme fra sin egen have.

Der bliver dog fortsat mulighed for den fællessang, der var tænkt ind i det oprindelige arrangement, når sangteksterne vises på skærmen. Det sker med klassiske sange som ”En lærke letted’” og ”I Danmark er jeg født”. Mellem sangene bidrager Team Teatret, hvor skuespiller Line Vejgaard Kjær opfører små monologer.

- Vi har lavet 30 ekstremt stemningsfyldte minutters tv. Det stimulerer en masse sanser og lægger op til refleksion og eftertænksomhed, og det synes jeg, er rigtig stærkt, siger Line Nordentoft.

Netop i denne coronatid er der god grund til en ekstra portion eftertænksomhed, mener hun.

- Der er mange ting ved besættelsestiden og befrielsen, som vi kan lære rigtig meget af lige nu. Man skal aldrig glemme sin historie, og man skal tage fat på historien, når den er relevant. Historien om befrielsen er både relevant, fordi vi kan fejre et jubilæum, men også fordi der er så mange paralleller til coronakrisen, siger Line Nordentoft.

Der er mulighed for at synge med hjemme fra stuen under fem kendte fællessange.
Der er mulighed for at synge med hjemme fra stuen under fem kendte fællessange.
Foto: TV MIDTVEST