4. maj-begivenheder aflyst: Her fejrer de befrielsen alligevel

Det bliver ikke til mange arrangementer i år i forbindelse med 4. maj og 75-året for befrielsen. Men i Frøslev på Mors har de tænkt i andre baner for at fejre dagen.

De fleste af landsdelens begivenheder i anledning af 75-året for Danmarks befrielse fra den tyske værnemagt den 4. maj 1945 er aflyst på grund af coronavirus.

Men i grænsebyen Frøslevs navnetvilling på Mors, lader et nabopar ikke jubilæet for den glædelige dag gå ubemærket hen alligevel.

- Hanne og jeg sad og drak en kop kaffe, og så fik vi idéen til at lave de her poser med tre lys i og lidt slik. Dem har vi så delt ud til folk fra ældreklubben og menighedens medlemmer, siger Anders Kobberø.

Ønsket fra de to bag initiativet er, at folk vil sætte stearinlysene i vinduet i aften. Slikket er til børnene, som de håber på den måde også vil tage traditionen til sig og føre den videre.

En vigtig dag at mindes

Udover at den 4. maj er dagen for Danmarks befrielse efter en lang og opslidende besættelse, så er det i år også en mandag. Og det har en særlig betydning for Hanne Krathus.

Hver mandag i vinterhalvåret mødes hun nemlig med sine venner og veninder i Ældreklubben, men det har været umuligt på grund af coronakrisen. Derfor var det en stor glæde for hende at kunne komme på besøg med poserne.

- Fordi Ældreklubben har kørt uafbrudt siden 1975, og vi savner hinanden. Og alle var indstillet på, at vi skulle mindes 4. maj. Der er nogle, som er meget ældre end jeg, der husker den tid. Det er værdifuldt, at vi gør det, det er jeg sikker på, siger Hanne Krathus, og Anders Kobberø stemmer i:

- Vi plejer ofte at samles her i byen, og det kan vi jo ikke nu lidt som under krigen. Men på den her måde kan vi mindes den tid og være sammen om at sætte lys i vinduerne - på afstand, siger han.

I alt har de to uddelt 270 poser til Frøslev-borgerne.


Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Kultur.