11 organisationer stiller borgerforslag: Stop oliejagt i Nordsøen

Regeringen har i et år udsat stillingtagen til nye udbudsrunder for olie i Nordsøen, påpeger organisationer.

En ny tilladelse til at søge efter olie ved gælde frem til  2056 (arkivfoto).
En ny tilladelse til at søge efter olie ved gælde frem til 2056 (arkivfoto).
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

11 miljøorganisationer og fagforeninger er gået sammen om et borgerforslag, der skal forbyde olie- og gasjagt i Nordsøen.

I en pressemeddelelse skriver organisationerne, at man med forslaget vil sende et signal til Folketinget og regeringen om, at olie- og gasproduktionen i Nordsøen er uforenelig med internationale klimamål.

- Den olie og gas, der allerede er i produktion i dag, vil langt overstige det CO2-budget, vi har til rådighed, hvis vi skal overholde Parisaftalen (om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader, red.), siger Helene Hagel, der er klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace.

- Der findes ikke råderum til, at nogen lande går i gang med nye udbudsrunder. Men bliver det godkendt (af regeringen, red.), vil det betyde, at man kan hente olie indtil 2056, siger hun.

Det er Mellemfolkeligt Samvirke, Rådet for Grøn Omstilling, Greenpeace, Verdensnaturfonden og 92-gruppen, der er blandt forslagsstillerne.

Det var de selvsamme organisationer, der tilbage i 2019 stillede et borgerforslag, som på blot få uger samlede de nødvendige 50.000 underskrifter om en dansk klimalov.

Denne gang handler det om, at regeringen skal beslutte, hvorvidt den endnu en gang vil give tilladelse til, at olieselskaber leder efter og udvinder olie og gas.

Signe Munk: At gamble med skattekroner

Gives tilladelsen, gælder den frem til 2056. Afgørelsen er imidlertid blevet udsat af klimaminister Dan Jørgensen (S).

Både SF, Enhedslisten og De Radikale, der alle er S-regeringens støttepartier, har sagt, at de vil have den såkaldte ottende udbudsrunde annulleret.

Derfor møder borgerforslaget også glæde hos alle tre støttepartier, som håber, at forslaget vil presse regeringen til at tage stilling.

- I årevis har vi presset på for at få stoppet fremtidige olieboringer. Nu er SF og De Radikale om bord, men regeringen lader vente på sig.

- Vi har før set, at et borgerforslag førte til klimaloven. Derfor er mit store håb, at det faktisk lykkes at gøre det samme og få stoppet nye olieboringer. Det ville være historisk, siger klimaordfører Mai Villadsen (EL).

Signe Munk, der er SF's klimaordfører, supplerer. Hun mener, at et ja til yderligere oliejagt vil være at gamble med befolkningens skattekroner.

- Vi anbefaler klart, at regeringen dropper den nye oliejagt. Man risikerer at sætte danske skattekroner over styr. Olieinvesteringer er ikke længere sikre investeringer, siger hun.

Hos De Radikale håber klimaordfører Ruben Kidde, at forslaget kan lægge pres på klimaministeren.

- Vi har tidligere set, at et borgerforslag kan føre til en klimalov.

- Det her forslag kan forhåbentlig betyde, at Dan Jørgensen ikke kan blive ved med at skubbe bolden foran sig, siger han.

/ritzau/