Storfisker afviser anklage om stråmands-fusk: - Det var hende der stod for regningerne og driften

Under sin vidneforklaring afviser storfiskeren Henning Kjeldsen, at det reelt var ham, der rådede over fiskekvoter, der stod i hustruens navn.

Storfiskeren Henning Kjeldsen indtog tirsdag vidneskranken ved retten i Holstebro i den største kriminalsag i dansk fiskeris historie. Herfra afviste han blankt, at han skulle være den reelle og derfor ulovlige ejer af fiskekvoter, som stod i hans hustrus navn. 

Henning Kjeldsen er sammen med ni andre herunder hans egen hustru, Birthe Kjeldsen,  tiltalt for for at have skaffet sig flere kvoter end tilladt. Fiskeren har ifølge bagmandspolitiet udnyttet sin position til at tjene 231 millioner kroener ulovligt.  

Det er ifølge bagmandspolitiet blandt andet sket ved, at Birthe Kjeldsen er blevet indsat som stråmand i firmaet Nordstrand Fiskeri. Altså at hun på papiret har været direktør i selskabet, der rådede over kvoterne, men at det i virkeligheden var hendes mand, der har truffet alle beslutninger i virksomheden. Hun har ifølge anklageskriftet været direktør i selskabet fra 2013 til i dag.

Anklageren forsøgte tirsdag formiddag at bevise, at det ikke var Birthe Kjeldsen, der var den reelle ejer at et fiskeriselskabet Nordstrand. Men her forklarede Henning Kjeldsen fra vidnestolen, at han bare rådgav sin hustru.

- Du var involveret i driften af Nordstrand Fiskeri, det var noget i gjorde sammen? spørger anklager Ane Kallmayer Bach

- Ja selvfølgelig. Jeg har været fisker i 30 år. Man hjælper da hinanden. Det ville da være mærkeligt, hvis jeg sad med ryggen til hende, forklarer Henning Kjeldsen. 

Tung gennemgang af mails

Birthe Kjeldsen selv har taget sit strikketøj med til den lange dag i retten. Henning Kjeldsen selv og de øvrige nu tiltalte har i de foregående seks retsdage siddet stille og lyttet til anklagere og forsvareres udlægning af sagen, og i dag skulle sagens hovedmand så i vidnestolen.

Igennem den ene mail efter den anden og korrepondancer mellem revisorer, advokater og Henning Kjeldsen, forsøgte anklageren at overbevise retten om, at Henning Kjeldsen har været den reelle direktør i et selskab, som hans kone Birthe Kjeldsen på papiret stod som ejer for.

quoteJeg har været fisker i 30 år. Man hjælper da hinanden. Det ville da være mærkeligt hvis jeg sad med ryggen til hende

Henning Kjeldsen, fisker, Skagen

Blandt andet siger anklageren, at mange af de aftaler, der er blevet indgået i Birthe Kjeldsens fiskeriselskab, kun er blevet sendt til Henning Kjeldsens mail og besvaret af ham. Anklageren spurgte hvordan kan det lade sig gøre, hvis Birthe Kjeldsen var den reelle ejer af selskabet?

Men Henning Kjeldsen svarede gentagne gange, at de to snakkede sammen, at han rådgav hende, og at de sad ved siden af hinanden, når Henning Kjeldsen modtog de omtalte e-mails. Ifølge storfiskeren er det sådan, det er, når man er gift.

- Så hjælper man hinanden, men det var hende, der stod for regningerne og driften, forklarede Henning Kjeldsen. 

- Generelt var det så aftalt, at det var dig der stod for mails mellem advokat og revisorer, ville anklageren vide?

- Ja, det var aftalen at der ikke skulle sendes noget til Birthe, fordi vi snakkede sammen om det løbende.

Henning Kjeldsen nægter sig skyldig. Det samme gør de øvrige ni tiltalte herunder hans hustru. Der er afsat 25 retsdage til sagens behandling, og der ventes dom til maj eller juni.

4:53
Henning Kjeldsen fra Thyborøn og syv andre fiskere samt en revisor og en advokat er havnet i politiets net.