Omfattende beredskabsøvelse i Thyborøn onsdag: - Det er en af de helt store opgaver

I alt kommer over 250 personer til at tage del i beredskabsøvelsen ved Harboøre og Thyborøn onsdag eftermiddag og aften.

Øvelsen skulle oprindeligt have været holdt i 2020 (arkivfoto).
Øvelsen skulle oprindeligt have været holdt i 2020 (arkivfoto).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det kommer nok mest af alt til at ligne scener fra en actionfilm, når mere end 150 personer fra politi og beredskab indtager Harboøre Tange til en omfattende øvelse onsdag eftermiddag.

- Det er rigtig lang tid siden, vi har holdt en øvelse i den her størrelsesorden i området og i hele vores politikreds. Det er helt klart en af de helt store opgaver, siger Henrik Glintborg fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Han er vicepolitiinspektør og ansvarlig for øvelsen, der starter cirka klokken 16 onsdag eftermiddag. Udover Midt- og Vestjyllands Politi deltager Beredskabsstyrelsen, Nordvestjyllands Brandvæsen, Hjemmeværnet, Region Midtjylland, Lemvig Kommune og FMC Agricultural Solutions.

- Vi øver primært samarbejde i forbindelse med et større kemikalieudslip, der kommer som en lille kaskade af ulykker, siger Henrik Glintborg.

Virksomheden FMC ligger på Cheminovas fabriksgrund ved Rønland. Den er en såkaldt 'kolonnevirksomhed', som på grund af det, de laver, kræver et særligt højt sikkerhedsniveau.

- Vi er forpligtet til at lave nogle øvelser af den her slags i større eller mindre skala, og vi gør det hvert tredje år. Men som lokal politikredsøvelse er omfanget af den her helt oppe i toppen, siger vicepolitiinspektøren.

Øvelsen strækker sig fra Harboøre til Thyborøn, og borgerne i den sydlige del af Thyborøn er blevet spurgt, om de vil lade sig evakuere frivilligt som led i øvelsen. Det drejer sig om boligområdet syd for Drejøvej på Ærøvej og Sprogøvej. Der er 300-400 husstande, og lidt over 100 borgere har sagt ja til at deltage.

- Det er vi meget taknemmelige og ydmyge over, at så mange folk vil hjælpe os med at få nogle gode erfaringer med at evakuere en bydel, lyder det fra Henrik Glintborg.

Bliver mere og mere relevant

Selvom øvelsen er del af en rutine, så er det blevet mere og mere relevant at prøve kræfter med den type kemikalieulykker, forklarer vicepolitiinspektøren.

- Vi kan bare se, at evakuering kommer tættere og tættere på i forbindelse med vejret, kraftig regn og blæst. Så vi forventer at få rigtig meget læring især ud af den del.

Øvelsen skulle oprindeligt have været afholdt i 2020, men er blevet udskudt to gange på grund af corona. Ifølge Henrik Glintborg bliver det derfor godt endelig at komme i gang.

- Tredje gang er lykkens gang. Vi har stået lidt i stampe og har ikke rigtig kunnet øve os og har været tilbageholdende med at mødes. Der er god grund til, at vi lige får banket rusten af, siger han.

Dem, der har indvilget i at deltage i evakueringsøvelsen, får en markering ved deres husstand og får et id-kort med en kunstig identitet udleveret på forhånd. Efter planen kan de vende hjem igen senest klokken 21.

Resten af borgerne kommer ifølge Henrik Glintborg ikke til at være generede af øvelsen, om end der vil være meget politi, redningspersonale og hjemmeværn på gaderne. 

Hjemmehjælp, varelevering og lignende servicer vil have adgang som normalt, ligesom købmanden holder åbent.

2:35
Et kemikalie-udslip udviklede sig og truede et boligområde i Thyborøn. Heldigvis var det kun en øvelse.