Ny undersøgelse slår fast: Markant flere kræfttilfælde i Thyborøn og Harboøre

Bekymringen for, om forurening fra Cheminova har gjort borgerne i området syge, har længe været der. Forskere konkluderer nu, at der har været flere kræfttilfælde, men de kan ikke klart dokumentere årsagen.

1:08
Resultaterne af den nye videnskabelige undersøgelse bliver tirsdag aften præsenteret på et borgermøde på Wærket i Thyborøn.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

For borgere, der boede i Thyborøn og Harboøre i perioden fra 1968 til 1970, er der markant flere tilfælde af kræftsygdomme.

Det viser en ny videnskabelig undersøgelse, der har sammenlignet befolkningsgruppen med borgere i andre sammenlignelige fiskerkommuner langs vestkysten.

- Vores undersøgelse viser, at risikoen for at få kræft har været 20 procent højere for dem, der boede i Thyborøn og Harboøre, end for borgerne i Holmsland og Hanstholm, fortæller Elsebeth Lynge, der er professor i folkesundhed ved Københavns Universitet og i en lang årrække har arbejdet med blandt andet screening for kræft, årsagsfaktorer, miljø og epidemiologi.

Undersøgelsen er blevet til gennem flere år i et samarbejde mellem Elsebeth Lynge, statistiker Søren Lophaven og den i dag pensionerede praktiserende læge i netop Thyborøn, Hans Holmsgaard.

- Hans tog kontakt til os, fordi han i sin praksis oplevede, at flere af hans patienter døde af kræft, og så satte vi os for at undersøge, om der var hold i bekymringen, fortæller professor Elsebeth Lynge.

20 procent flere kræfttilfælde

Forskerne har haft fokus på de næsten 5.000 personer, der boede i Thyborøn-Harboøre i 1968.

I årene op til 2018 fik over 1.100 af dem konstateret kræft. Det er 20 procent flere end blandt indbyggerne i to andre tidligere fiskerkommuner på vestkysten - Hanstholm og Holmsland.

- Det er overraskende, at vi faktisk ser en forskel mellem Thyborøn, Harboøre og de andre fiskerbyer, siger Elsebeth Lynge.

Et af de påfaldende træk ved kræftsygdommene konstateret i Thyborøn er, at der blandt både mænd og kvinder har været dobbelt så mange tilfælde af kræft i nyre og urinblære sammenlignet med de andre fiskerkommuner.

- Vi ved, at tobaksrygning er en kendt risikofaktor for begge disse sygdomme. Men hvis forklaringen var tobaksrygning, så skulle forekomsten af lungekræft være endnu større, og det er ikke tilfældet, forklarer Elsebeth Lynge.

Forskere har ikke en forklaring

I 1950erne og 1960erne satte udledningen af spildevand fra kemikalieproducenten Cheminova sine spor på miljøet i Thyborøn og omegn.

Frem til begyndelsen af 1980'erne deponerede Cheminova kemikalieaffald i jorden på og omkring fabrikken på Harboøre Tange. Derfor er forskerne gået langt tilbage i tiden for at undersøge en eventuel sammenhæng mellem forurening og forekomst af sygdom i Thyborøn. 

Undersøgelsen, der netop er offentliggjort, viser blandt andet, at risikoen for at få nyre- og blærekræft blev fordoblet for både mænd og kvinder. Derudover havde mænd en 81 procent forhøjet risiko for mavekræft og 52 procent forhøjet risiko for lungekræft, mens kvinder havde 65 procents forhøjet risiko for at udvikle tyktarmskræft.

Men forskerne kan ikke på baggrund af deres undersøgelse komme med en forklaring på årsagen:

- Vi kan se, at de mange kræfttilfælde må skyldes noget andet end tobaksrygning, men om det skyldes forurening, det kan vi ikke se ud fra undersøgelsen, siger Elsebeth Lynge.

Uklart om der fortsat er grund til bekymring

Tilbage står spørgsmålet så, om borgerne i Thyborøn og Harboøre fortsat er i forhøjet risiko for at udvikle kræft.

Forskerne har derfor blandt andet undersøgt borgere født efter 1990, og her viser resultaterne, at der ikke er en forøget risiko for at udvikle kræft.

- Men de er også stadig i en alder, hvor vi ved, at forekomsten af kræft er lav. Så skal man fortsat være bekymret? Det spørgsmål ville vi gerne svare på, men kom igen om tyve år, slutter Elsebeth Lynge.

Resultaterne af forskernes undersøgelse bliver tirsdag aften præsenteret på et borgermøde på Wærket i Thyborøn.