Jernvæg gravet op ved Høfde 42: - Man kan ikke være andet end glad

Spunsvæggen ved Høfde 42 var som ny, da Region Midtjylland tidligere i dag gravede den op efter 15 år i den forurenede jord.

2:37
For 15 år siden blev giftdepotet ved Harboøre Tange omkranset af en jernvæg. I dag fik man svaret på, om væggen fortsat er holdbar.
Foto: Marlene Eyde, TV MIDTVEST

Det har været en historisk dag ved giftdepotet ved Høfde 42 på Harboøre Tange.

- Jeg plejer at sige, at der helst ikke er noget, der skal være spændende ved et giftdepot, men det er fagligt super spændende, siger Halfdan Sckerl, der er projektleder ved Region Midtjylland.

Normalt er det ellers et øde område, men i dag myldrede det med liv, da en spunsvæg tæt på de giftige kemikalier blev hevet op efter 15 år.

- Det er første gang, vi får mulighed for at se et af de her stykker spunsjern oppe ved overfladen. Vi har selvfølgelig målt på det løbende, men vi har aldrig haft nogen af dem oppe, fortæller projektlederen forud for opgravningen.

I 2006 blev kemikaliedepotet ved Høfde 42 indkapslet med jernvægge, som skulle sikre Vesterhavet mod depotets 100 tons giftige stoffer. I samme ombæring satte man to testplader syv meter ned, som gemmer på en hemmelighed, der i dag kunne se dagens lys.

Den syv meter dybe spunsvæg trækkes op ad jorden.
Den syv meter dybe spunsvæg trækkes op ad jorden.
Foto: Marlene Eyde, TV MIDTVEST

Så god som ny

Efter ti minutters hiv og træk kom jernpladen fri af sand.

- Man kan jo ikke være andet end glad. Det ser mega fint ud. Som forventet, men også som håbet, siger projektleder ved Region Midtjylland, Anja Melvej.

Efter jernpladen blev skyllet fri for sand og mulig forurening, gik de dybdegående målinger i gang, inden den endelige konklusion blev meldt ud.

- Den viste en jævn tykkelse på spunsen hele vejen ned, så der er ikke nogen træring på den. Den kunne lige så godt være kommet direkte fra fabrikken af. Målingerne viser, at pladen er så god som ny, lyder det fra Kim Cordes, der er ingeniør ved COWI.

De to glade projektledere Anja Melvej og Halfdan Sckerl fra Region Midtjylland.
De to glade projektledere Anja Melvej og Halfdan Sckerl fra Region Midtjylland.
Foto: Marlene Eyde, TV MIDTVEST

Oprensning lige om hjørnet

Optrækningen i dag er en del af det store arbejde forud for selve oprensningen af høfden, som begynder næste år.

- Der er det ret vigtigt for os at vide, hvor stærk vores spunsvæg er, hvad den kan bruges til og hvordan den kan indgå i oprensningen. Indtil videre har den bare fungeret som en sikring, men nu kan den jo godt være en attraktiv del af den her oprensning, som kommer, og gøre næste arbejde lettere, fortæller en glad Anja Melvej efter dagens resultater.

Arbejdet med at fjerne giften vil formentlig blive sendt i udbud i sidste halvdel af i år.

Region Midtjylland planlægger desuden et borgermøde, hvor interesserede blandt andet kan høre om tidsplanen.