Jagt-branchen fortsat ramt af statens IT-problemer: Torben frygter, det hele kollapser

Torben Møller Nielsen importerer våben til jagt, men salget går værre end trægt, fordi et nyt statsligt IT-system til våbentilladelser ikke fungerer.

3:16
Torben Møller Nielsen og resten af jagtbranchen lider under, at det offentlige IT-system, som behandler våbentilladelser, stadig ikke virker.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Den danske jagtbranche er efterhånden ganske vingeskudt. I år har det nemlig været mere besværligt for jægerne at få deres våbentilladelse.

Det problem rammer også virksomhedsejer Torben Møller Nielsen.

Han lever af at sælge udstyr til jagt og friluftsliv. Men lige nu fejler salget, fordi jægerne venter på deres tilladelser.

- Personligt er jeg lige ved at tude. Jeg er både gal, sur og tvær, men mest af alt ked af det, fortæller han.

Problemet er opstået, fordi nye EU-krav har fået staten til at indføre et nyt IT-system for våbentilladelser. Det gamle system, som fungerede, blev nedlagt i starten af i år, inden det nye virkede.

Så nu står jægere og venter på enten at få fornyet deres våbentilladelse eller at få en ny. Det rammer hele branchen økonomisk.

Jeg er meget presset

Torben Møller Nielsen ejer TMN Hunting & Outdoor i Bækmarksbro. Han importerer blandt andet våben, som sælges til jagtbutikker. Men lige nu bugner lageret i virksomheden.

- Jeg er meget presset. Jeg har fyret folk. Jeg er heldig, der er en, der er på barsel. Det kan være, den sidste også ryger, fordi vi sælger måske 20 procent af det, vi skal, fortæller virksomhedsejeren.

Han mener, statens fremgangsmåde ikke ligefrem har ramt plet. 

I januar meldte man ud, at politiet skulle bruge et nyt IT-system til at behandle ansøgninger om våbentilladelser, men det nye system virker ikke endnu.

I et nyhedsbrev, der skulle gøre status over et nye IT-system ved udgangen af august, giver Politiets Administrative Center, der behandler ansøgningerne, udtryk for, systemet stadig ikke virker, som det skal. 

Centret skriver blandt andet, at ”sagsbehandlingen sker fortsat med manuelle work-arounds.”

Frygter, alt kollapser

Torben Møller Nielsen er ikke ligefrem optimistisk på branchens vegne, hvis problemerne med IT-systemet fortsætter året ud.

- I værste fald er der en masse, der må gå konkurs. Jeg hører fra mine kunder i hele landet, at jagtbutikker fyrer folk og kan ikke betale. Hvis endelig de køber noget, hører de, om de må betale over flere gange.

- Hvilket scenarie frygter du?

- At det hele kollapser. Vi kan ikke leve af ikke at sælge noget, siger våbenimportøren.

For nu hvor alting stiger i pris, og danskerne skal til at spare, bliver jagt-branchen ramt dobbelt.

I vinter og foråret var interessen for at købe bestemt til stede, mener Torben Møller Nielsen, men dengang kunne man ikke sælge på grund af ventetiden på at få våbentilladelser.

Og nu begynder jagtfolkene så også at blive mere sparsommelige på grund af prisstigninger på de mest dagligdags fornødenheder.

Flere tusinde sager mangler behandling

Torben Møller Nielsen og resten af branchen håber derfor på snarlig bedring. De holder  et vågent øje med, hvordan det går med at rette op på IT-systemets mangler. 

Politiets egen opgørelse viser, at der i starten af september var i alt 46.361, sager om tilladelser, som stadig manglede at blive behandlet. 

8909 af disse sager handler om tilladelser om jagt såsom en ansøgning om at få fornyet sin tilladelse eller en helt ny ansøgning til at bruge riffel.

Lige nu behandler politiet de ansøgninger, der er sendt ind i starten af juni. 

Hverken Midt- og Vestjyllands Politi eller Rigspolitiet har i dag ønsket at forklare, hvorfor systemet stadig ikke er oppe at køre.