Fra tvangsauktion til rigdom: John-Anker har nu 45 ansatte

I 2005 mistede han sin eneste båd på tvangsauktion. Efter god vind i sejlene ejer John-Anker nu ni både og flere bygninger rundt i Thyborøn.

9:04
John-Anker er gået fra at miste sin båd på tvang til at eje ni industrifiskebåde.
Foto: TV MIDTVEST

I 2005 var John-Anker Hametner Larsen nødt til at sælge sin eneste båd på tvangsauktion. Siden da er skuden dog vendt, og nu ejer han ni både og har hele 45 fiskere på lønningslisten. 

John-Anker Hametner Larsen er industrifisker i Thyborøn, og om han vil indrømme det eller ej, så er han dermed en skibsreder. 

- Jeg går ikke rundt og kalder mig skibsreder. Det skulle da lige være for at fyre en joke af. Men i daglig tale er jeg bare mig, siger ejeren af Rederiet Hametner. 

Efter han var blevet tvunget til at sælge sin båd på tvang, arbejdede han som fisker i 13 måneder, så han havde penge til at købe sin båd tilbage igen. Dengang var der ingen planer om at udvide flåden. 

- Dengang havde jeg ingen planer om at få otte eller ni både. Jeg skulle bare være fisker og fange mine egne fisk igen, siger John-Anker Hametner Larsen. 

Fiskeren blev til en landkrabbe

Siden er det dog gået rigtig godt for John-Ankers forretning. Sidste år omsatte de for 90 millioner kroner i fiskeriet alene. Det betyder til gengæld også, at fiskeren har skiftet styrhuset på båden Grethe Hviid ud med et kontor på land. 

- Min kalender er fyldt op med møder med banken, revisoren, kommunikation med skibsmæglere og meget mere, siger rederiejeren. 

Og det er ikke længere kun fiskeriet, der trækker i John-Anker. Nu hvor forretningen går godt, så han en mulighed for at gøre noget ved sin by, Thyborøn. Han købte blandt andet en slagterbutik, der var sat til salg, fordi de ikke kunne få det til at løbe rundt. Hvis slagterbutikken ikke blev solgt, så ville de lukke. Men sådan skulle det ikke være. 

- Hvad er Thyborøn uden en slagterbutik? Jeg kunne ikke forestille mig, at mine både skulle sejle på havet med kød fra købmanden, så vi skulle da have en slagterbutik, siger John-Anker. 

Slagterbutikken er ikke det eneste, som John-Anker Hametner Larsen har købt i Thyborøn. Han har købt flere forskellige bygninger, såsom en lukket børnehave, som er blevet forvandlet til et forsamlingshus. 

Derudover ejer han også bygningen, som Danhostel Thyborøn lejer sig ind i, og hele bygningen i bymidten, hvor Kirkens Korshær har butik i stueetagen.