Krig i Ukraine

Flere midt- og vestjyske kommuner dropper russiske investeringer

På opfordring fra Regeringen sælger Skive og Thisted Kommune sine russiske investeringer i statsobligationer. Midt- og vestjyderne bakker op om den beslutning.

1:47
Regeringen udsendte onsdag et brev til samtlige kommuner og regioner.
Foto: Laura Tang Thomsen, TV MIDTVEST

Flere af vores skattekroner går til Rusland, men det skal være slut.

Regeringens indenrigs- og boligministeren, Kaare Dybvad Bek, opfordrer nemlig kommuner og regioner til at sælge russiske investeringer, efter Putin invaderede Ukraine. 

En opfordring, som midt- og vestjyderne bakker op om

- Det er jo ikke til at vide, hvordan det kommer til at udvikle sig i Rusland, og hvordan det kommer til at gå med krigen. Det er jo skatteydernes penge, og dem vil vi gerne, der bliver passet godt på, siger Niels Mortensen fra Skive.

- Jeg synes, at manden (red. Vladimir Putin) er livsfarlig, og derfor skal vi ikke investere der ovre. Sandheden er, hvis ikke vi stopper ham nu, så fortsætter det her sikkert, spår John Hansen, der til dagligt bor i Struer.

Borgmester Peder Christian Kirkegaard fra Skive Kommune boykotter Rusland.
Borgmester Peder Christian Kirkegaard fra Skive Kommune boykotter Rusland.
Foto: Laura Tang Thomsen, TV MIDTVEST

Skive og Thisted følger trop

En af kommunerne, der har investeringer i Rusland, er Skive. Her arbejder man netop på at komme af med dem.

- Én af vores fire kapitalforvaltere har 230 tusinde kroner i russiske obligationer. Dem har vi meddelt, at de skal få afviklet så hurtigt som muligt, siger borgmester Peder Christian Kirkegaard fra Skive Kommune.

For selvom det ifølge ham handler om et lille beløb ud af i alt 400 millioner kroner, så er signalet vigtigt.

- Vi boykotter Rusland, og vi boykotter det på baggrund af det overgreb, som de har gjort på Ukraine. Derfor skal vi stå sammen om at have så store restriktioner og så store ting, der kan ramme den russiske økonomi, så vi kan vise, at det er fuldstændig uacceptabelt, lyder det fra borgmesteren.

Også i Thisted Kommune er de i gang.

- Der er allerede taget en beslutning om, at de russiske statsobligationer skal sælges. Det er en proces, der har været undervejs i et stykke tid. Vi skal af med dem, vi skal ikke støtte op om det regime derovre, fortæller borgmester Niels Jørgen Pedersen.

Ifølge borgerne i begge kommuner så kan det også kun gå for langsomt.

- Skynd jer og træk det ud. Skynd jer at få solgt skidtet. Så vi kan blive fri for den mand, lyder det fra John Hansen i Struer, mens Matilde Vestergaard fra Haderup bakker op:

- Jeg vil da hellere have, at pengene bliver brugt på Ukraine.