Borgmestre melder klar til flygtninge fra Ukraine: Nedlagt sygehus kan komme i spil

I sidste ende er det dog Udlændingestyrelsen, der afgør hvor eventuelle flygtninge skal opholde sig.

Holstebros borgmester H. C. Østerby lufter muligheden for ukrainske flygtninge det nu nedlagte hospital i centrum af byen.
Holstebros borgmester H. C. Østerby lufter muligheden for ukrainske flygtninge det nu nedlagte hospital i centrum af byen.
Foto: Holstebro Kommune

To borgmestre i det midt- og vestjyske melder nu klar til at tage mod flygtninge fra Ukraine, hvis det bliver aktuelt. 

- Vi kommer fra en egn, hvor vi er glade for vores ukrainske medborgere. Set i den kontekst mener jeg også, at vi har et ansvar for at tage imod eventuelle flygtninge, lyder det fra Per Bach Laursen (V), der er borgmester i Vesthimmerlands Kommune. 

- Vi vil meget gerne være en af de kommuner, der kan hjælpe til, siger H. C. Østerby, socialdemokratisk borgmester i Holstebro Kommune.

Udmeldingerne fra det to borgmester kommer efter et brev fra Kommunernes Landsforening, der opfordrer landets kommuner til at undersøge muligheden for at tage imod mulige flygtninge. 

I Holstebro havde H. C. Østerby allerede forud for brevet bedt kommunens folk om at undersøge muligheden for at tage imod flygtninge fra det krigsramte. 

Det er ikke mange dage siden flaget blev strøget fra Regionshospitalet Holstebro.
Det er ikke mange dage siden flaget blev strøget fra Regionshospitalet Holstebro.
Foto: Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen

Man er stadig i "den undersøgende fase" af arbejdet, men borgmesteren peger selv på det nu hedengangne regionshospital i centrum af byen som et muligt opholdssted.

- Vi har en sygehusgrund der står, men vi er ved at undersøge forskellige muligheder, siger han. 

Hvis situationen opstår, er det i sidste ende Udlændingestyrelsen, der har til opgave at udpege de kommuner, der skal tage imod eventuelle ukrainske flygtninge.

Arbejdsomt folk

Hos begge borgmestre vurder man, at flygtninge fra Ukraine kan gavne lokalområdet.

- Det er en helt anden problemstilling end med andre flygtninge. Det er nogle borgere, der er i kommunen i forvejen. Vi kender ukrainere som nogle, der vil Danmark og integreret, siger borgmesteren, der understreger, at han udelukkende taler ud fra en politisk og ikke praktisk betragtning. 

- Vi kender ukrainerne som en rigtig god arbejdskraft og nogle som gode folk, der tilpasser sig det samfund, de kommer til.

- Vi er klar til at finde arbejde til dem, siger H. C. Østerby.

2:43
Torsdag aften gav Philip Sviatchenko sit syn på konflikten. Han bor i dag i Viborg og har ukrainske rødder.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

De to borgmestre understreger begge, at de ikke har haft mulighed for at drøfte muligheden for ukrainske flygtninge i de to kommuner med de respektive byrådsgrupper, men Per Bach Laursen har en klar fornemmelse af, at der er opbakning i byrådet Vesthimmerlands Kommune. 

Samme fornemmelse finder man hos H. C. Østerby i Holstebro, der på et seminar i weekenden skal vende situationen med det nye byråd.

- Jeg håber ikke, at det bliver en langvarig krig. Jeg håber, at de kan få lov at komme til deres hjemland. Men er det for en periode, er vi også klar, siger han. 

Borgmestrene i Aarhus og Hvidovre har ifølge Ritzau også meldt klar til at tage imod flygtninge fra Ukraine, hvis det bliver aktuelt.