Valgkamp: Psykisk sygdom er i fokus

For første gang i mange år oplever de psykisk syge og deres organisationer, at de også fylder noget i valgkampen.

Psykiatrien er kommet på den politiske dagsorden op til kommunalvalget 21. november. 

Ikke mindst båret frem af en ny protestliste med navnet Psykiatri-listen, der nu forsøger at blive valgt til regionsrådet i Midtjylland.

Og det er noget der optager på Fristedet i Viborg - et samlingssted for psykisk sårbare, hvor snakken går om valg og politikere.

- De skal virkelig sætte sig ind i, hvad det handler om det her, og hvor alvorligt det kan være at have en psykisk diagnose, siger Britta Guldbrandsen, der er bruger på Fristedet i Viborg.

Normalt fylder psykiatri ikke alverden i den regionale valgkamp. Men denne gang er der sket noget. Både patienterne og deres organsation, SIND, oplever, at psykiatrien er kommet i fokus. 

- Den er faktisk begyndt at fylde noget mere til den her valgkamp. Og det tror jeg faktisk har en del at gøre med den her psykiatri-liste, mener formanden for SIND i Viborg, Orla Annexgård.

Psykiatri-listen stiller op til regionsrådsvalget i Midtjylland, netop for at sætte fokus på psykiatri og de mange besparelser på området.

- Vi skal op på et andet niveau. Befolkningen har krav på at blive behandlet og få en ordentlig behandling, siger Tine Jespersen fra Kjellerup, der er kandidat for psykiatri-listen.