Kom med til forhandlingsbordet: Her gælder alle kneb

Alle kneb gælder i konstituerings-fasen. Men det har en pris, hvis politikere går for langt i magtkampen, advarer tidligere borgmester Martin Merrild.

Martin Merrild har oplevet, at folk har forladt forhandlingslokalet grædende, fordi de ikke fik det, de havde drømt om, så det kan virkelig være dramatisk.
Martin Merrild har oplevet, at folk har forladt forhandlingslokalet grædende, fordi de ikke fik det, de havde drømt om, så det kan virkelig være dramatisk.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Som vi har set i fx Ringkøbing og Skive, så er et kommunalvalg langt fra overstået, når de sidste krydser er sat. Først da begynder det virkelige drama og kampen om borgmesterposterne.

Her gælder alle kneb og tricks.

- Det der jo i høj grad gør sig gældende i sådan en situation, det er jo, hvad er det for nogle relationer, man har til de andre, som man jo på en eller anden måde helst skulle kunne finde en løsning med, påpeger Martin Merrild.

Presset til det yderste

Han er forhenværende venstre-borgmester i Struer - nu formand for Landbrug & Fødevarer. Han kender spillet, når borgmesterdrømme skal gøres til virkelighed. Det er en slags eksamen, fortæller han.

- Der bliver jo skabt en stemning, hvor folk bliver presset til det yderste, og hvis nu man tænker tilbage på nogle af de groteske situationer, man har oplevet, hvor folk er løbet fra skriftelige aftaler og så videre og skal prøve at forstå psykologien omkring det der, så tror jeg, så skal man jo sætte sig ind i, hvad er det, det vil sige, at når man vælger at gå ind i politik og vælger at gå ind i en valgkamp.

- Hvis man så er en rigtig politiker, så giver man jo sig selv fuldstændig i den der valgkamp, og man går målrettet for at få mest mulig indflydelse. Er det i en kommune, så går man selvfølgelig benhårdt og målrettet efter at blive borgmester.

Det er så her, det nogle gang kan give højt spil, hvis det skulle vise sig, at det pludselig er svært at erobre borgmestertitlen.

-  Hvis der så er nogle, der kommer og frister med en fræk aftale, så har vi jo set, så er der sommetider nogle, der bliver fristet over evne. Og der tror jeg forsvaret for det, det er at presset, det er enormt, forklarer Martin Merrild.

10:56
Se hele interviewt med Martin Merrild her.

Skrækscenariet

Han peger på specielt et skrækscenarium i den slags forhandlinger.

- Hvis jeg nu skal være helt ærlig. Det der kan være ubehageligt i sådan nogle situationer, det er jo nogle gange, at der er nogle, der får sig tilkæmpet, for nu at sige det lige ud, mere magt, end de måske i virkeligheden har evner og kompetencer til. 

Modsat er han ikke i tvivl om, hvordan den idelle forhandling kunne se ud.

- Det er jo, at man kan tegne nogle overordnede rammer for, hvordan vi kan lave typisk jo en bred konstituering og så begynde med at dele posterne i forhold til, hvad er folks interesse? Hvor er det de har deres viden og kompetencer?

- Det er jo idealsituationen, men nogle gange så ved vi jo godt, så kan der jo ske et eller andet, sådan at der er nogen, der i virkeligheden er i stand til at sælge sig selv alt for dyrt, fordi de simpelthen lige præcis kommer til at sidde i den der nøgleposition, at så kan de gå fra den ene til den anden og handle deres egen pris op, fortæller den tidligere borgmester.

Vigtig sætning

Specielt én ting advarer den tidligere politiker mod.

- De situationer, hvor folk de løber fra en underskrift og så videre, så bliver det jo svært at få den der tillid nygget op igen.

I den forbindelse tænker Martin Merrild tilbage på en vigtig sætning fra sin politiske lærermester, tidligere amtsborgmester Knud Munk Nielsen, som sagde:

- Husk, i politik er der altid en pris, der skal betales. 

Den sætning giver Martin Merrild følgende ord med på vejen:

- Og det er jo lige præcis, det man skal huske, når man sidder i sådan en situation, at går man for langt, ja så kan det vende tilbage til én senere, og i kommunalpolitik, der kan det meget vel vende tilbage fire år senere, når der er en ny konstituering, der skal gennemføres, advarer han og giver lige den her med på vejen:

- I politik må man jo aldrig bære nag, men det er svært at slette sin hukommelse.

Merrild har oplevet, at folk har forladt forhandlingslokalet grædende, fordi de ikke fik det, de havde drømt om, så det kan virkelig være dramatisk.

Martin Merrild tabte borgmesterposten i 2009 til socialdemokraten, Niels Viggo Lynghøj. Lynghøj vender nu tilbage til borgmesterkontoret i Struer.

1:48
Indslag med Martin Merrild med eksempel fra Skive.