Tilflyttere kan afgøre Silkeborgs valg-gyser: Det er faktisk svært, når man lige er flyttet til

Silkeborg er blevet en boomby med en masse nye huse og børnefamilier i hobetal. Til et tæt valg kan de nye borgere afgøre, hvem der skal have borgmesterkæden.

3:32
Borgmesterkandidaterne Steen Vindum (V) og Helle Gade (S) kæmper om borgmesterposten, og de nye indbyggere kan blive de afgørende vælgere.
Foto: Bent Leth, TV MIDTVEST

Silkeborg Kommune vokser hurtigere, end bladene falder af træerne i en novemberstorm. Siden seneste kommunalvalg er der kommet rundt regnet 5000 flere borgere til kommunen. 

Tilflytternes kryds kan derfor meget vel afgøre, hvem der skal være borgmester i Silkeborg.

Ved det seneste kommunalvalg var det kun omtrent 1400 stemmer, som adskilte Socialdemokratiet og Venstre. 

Så der kan blive rift om stemmerne i et nybyggerkvarter som Eriksborg, hvor det er planen, at op mod 7000 silkeborgensere skal have til huse.

Derfor tog TV MIDTVEST en rundtur for at spørge beboerne i den nye bydel om, hvem de helst ser som borgmester: Den siddende Venstre-borgmester Steen Vindum eller den socialdemokratiske udfordrer Helle Gade.

- Det er faktisk svært, når man lige er flyttet til et nyt område, for der er så meget, der er lokalt og adskiller sig fra den nationale politik, siger Tina Andersen.

Silkeborg er attraktiv

Hun er ny silkeborgenser og er lige flyttet til byen fra Aarhus sammen med sin forlovede. Og så endte hun med at pege på den blå borgmester.

Generelt er flere af de folk, TV MIDTVEST taler med, rykket ud fra den jyske hovedby til Søhøjlandet.

Jacob Tjørnelund og Sofie Bæk Andersen er blandt de mange nye silkeborgensere, der rykker til nybyggerbydelen Eriksborg.
Jacob Tjørnelund og Sofie Bæk Andersen er blandt de mange nye silkeborgensere, der rykker til nybyggerbydelen Eriksborg.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Det gælder også for parret Jacob Tjørnelund og Sofie Bæk Andersen. Parret havde ikke så nemt ved at finde en byggegrund i Aarhus; og så faldt valget i stedet på boombyen Silkeborg.

- Det er et attraktivt sted at være. Man er tæt på store byer som Herning og Aarhus.

- Vi flyttede ikke fra Aarhus, fordi vi ikke kunne lide byen. Så for os handler det nok om at få lidt af den livsstil, hvis vi kan det. Jeg går da op i, hvad der sker nede i byen, siger Sofie Bæk Andersen.

Direkte valgdebat fra carporten

Hos naboerne rundt på vejen, er der mest af alt to temaer, som fylder: børnepasning og veje. Selvom Silkeborg er mindre end Aarhus, er myldretidstrafikken noget, der bliver lagt mærke til.

- Det der rundkørsels-helvede, der foregår, er næsten værre (end i Aarhus red.), siger Jacob Tjørnelund.

Så det kan da være, borgmesterkandidaterne skal gøre sig lidt ekstra umage for at overtale de nye tilflyttere. 

For en meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Midtjyllands Avis, TV 2 Østjylland og TV MIDTVEST, viser næsten dødt løb; den røde blok står til 14 mandater - den blå til 15.