Ny måling giver nyt byråd i Herning: Hænger sammen med landspolitik, vurderer professor

De landspolitiske vinde kan forklare en del af resultatet i ny meningsmåling, vurderer professor.

3:51
Om godt en måned skal borgerne i Herning til valg. Her ses valghandling i MCH Herning Kongrescenter, der er landets næststørste afstemningssted.
Foto: Tobias Nørgaard Pedersen, Herning Kommune

Når nogle går frem, går andre tilbage. 

En ny meningsmåling som Jysk Analyse har lavet for TV MIDTVEST viser, at Socialdemokratiet, SF, De Konservative, Nye Borgerlige og Borgerlisten står til at blive de store vindere i Herning, hvis der var kommunalvalg i morgen.

Ifølge TV MIDTVEST beregninger vil de fem partier hver får et mandat mere end i dag. For Konservative betyder det, at partiet får tre pladser i byrådet. 

- Det ville være klart det bedste resultat for Konservative siden kommunesammenlægningen, siger Per Ørum, der er ny kandidat for Konservative. 

Målingen er lavet på baggrund af 1029 interviews med tilfældigt udvalgte stemmeberettigede personer i Herning Kommune. Meningsmålingens statistiske usikkerhed er +/- tre procent.

Venstre og Dansk Folkeparti står til at miste henholdsvis 8,0 og 3,3 procentpoint af stemmerne sammenlignet med valget i 2017. 

Ifølge målingen står Konservative til 7,3 procent af stemmerne. Ved valget i 2017 fik partiet 4,2 procent af stemmerne. 

- Søren Pape (De Konservatives formand, red.) gør det super godt. Det smitter selvfølgelig af, lyder det fra en smilende Per Ørum. 

Artiklen fortsætter under grafikken. 

'Likeability' og landsdækkende tendenser

Robert Klemmensen er professor i statskundskab ved Syddansk Universitet. Han forklarer, at landspolitiske tendenser i nogen grad smitter af på kommunalpolitik. 

- Man plejer at sige, at spillet bliver delt halvvejs. Man tager hverken hele fremgangen eller hele tilbagegangen med i lokalpolitik, forklarer han.

Den seneste landsdækkende meningsmåling viser ifølge Berlingske, at De Konservative står til 14,8 procent af stemmerne, hvis der var valg til Folketinget. Det er mere end en fordobling i antal stemmer sammenlignet med resultatet ved folketingsvalget i 2019. 

I Herning mener Per Ørum dog, at den lokale fremgang også skyldes andre faktorer. 

- Vores kandidater har været meget aktive, og vi har markeret os meget tidligt, lyder det fra spidskandidaten. 

0:34
Per Ørum har tidligere repræsenteret Kristendemokraterne i Folketinget. Nu stiller han op til Herning Byråd som konservativ spidskandidat.
Foto: Marc Killigren Akselsen / TV MIDTVEST

Ifølge Robert Klemmensen spiller de enkelte kandidater også en stor rolle for krydsene ved valget. 

- Vi ved, at man skal kunne identificere sig med personen på stemmesedlen. Folk skal vide, at personen tænker på mig, forklarer professoren, der bruger begrebet 'likeablity' til at omtale fænomenet. 

Tilfreds Tønning

Hos Socialdemokratiet i Herning ser man samme udvikling som på den landspolitiske scene. Her går partiet ifølge meningsmålingen frem med 1,3 procentpoint sammenlignet med valget i 2017. 

Det er dog mindre end den seneste landspolitiske måling, hvor regeringspartiet står til 2,4 procentpoint flere stemmer end ved folketingsvalget i 2019. 

- Det ser faktisk fornuftigt ud på nuværende tidspunkt, hvor vi ikke rigtigt er gået i gang med valgkampen, siger Tommy Tønning (S), der er borgmesterkandidat. 

Tommy Tønning stiller op for Socialdemokartiet.
Tommy Tønning stiller op for Socialdemokartiet.
Foto: Marc Killigren Akselsen / TV MIDTVEST

Tommy Tønning hæfter sig ved, at partiet står til seks mandater ud af byrådets 31. Det er ét mere end i dag, men han fremhæver samtidig, at der er end en måned til valget. 

- Der er noget at arbejde frem mod, understreger han. 

Den pointe har han ret i, lyder det fra Robert Klemmensen. 

- Valgkampen er knap gået i gang. Spørgsmålet er hvor meget vælgerne er zoomet ind på valgkamp. Der skal jo stadig smøres madpakker, understreger professoren. 

Kommunalvalget finder sted 16. november.