Klar tendens på tværs af kommuner: Nye Borgerlige ind og Dansk Folkeparti ud

På tværs af de midt - og vestjyske kommuner slår Nye Borgerlige Danske Folkeparti.

1:38
Der ser ud til at være vagtskifte på højrefløjen af det kommunalpolitiske spektrum i de midt- og vestjyske kommuner.

En klar tilbagegang for Dansk Folkeparti står nu klart for enhver efter de sidste resultater af kommunalvalget er rullet ind.

- Det kommer ikke bag på mig overhovedet, siger partiets spidskandidat i Skive, Peter Mousten.

- Det havde jeg set for lang tid siden. Det er jo på landsplan vi ligger underdrejet lige i øjeblikket, og Nye Borgerlige har taget teten, så det må vi bare indrømme, at det er sådan det er lige p.t. i dansk politik, siger Peter Mousten.

På landsplan har Dansk Folkeparti mistet 132 mandater i kommunalbestyrelserne og er dermed mere end halveret siden sidste valg i 2017. I Midt- og Vestjylland må i alt 14 byrådsmedlemmer vinke farvel til deres plads.

Partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, erkendte på valgaftenen, at det er et katastrofalt valg for Dansk Folkeparti, og at også hans formandspost bliver en del af evalueringen.

- Det var en taktisk klog melding. Det var klogt af ham, at han selv gik i byen og satte sin egen formandspost til disposition, for ellers havde andre gjort det, siger Hans Engell.

0:44
Ikast-Brande er en af de kommuner, hvor Nye Borgerlige får et mandat. Bruno Ostenfeldt blev valgt ind. Se interview med ham her.

Der ser ud til at være vagtskifte på højrefløjen af det kommunalpolitiske spektrum. Dansk Folkeparti har i mange år siddet trygt og sikkert på højrefløjen af dansk politik, men allerede ved seneste folketingsvalg meldte Nye Borgerlige sig ind i kampen om højrefløjen.

Begge partier er lanceret på en kritisk tilgang til indvandring og integration, men på trods af den lighed ser det ud til at vælgerne på højrefløjen i de midt- og vestjyske kommuner er hoppet fra Dansk Folkeparti til Nye Borgerlige.

Herunder kan du se stemmefordelingen i de midt- og vestjyske kommuner. 

0 % optalt

    I Struer står Dansk Folkeparti for den største tilbagegang overhovedet. I et valg, der oftest er tæt, går partiet går 2,4 procent tilbage, og samtidigt får Nye Borgerlige 2,7 procent af stemmerne. 

    Det er ikke alle steder, Nye Borgerlige kommer ind, men i en del kommuner får Nye Borgerlige nogenlunde den samme procentandel af stemmerne som Dansk Folkeparti går tilbage. 

    På forhånd havde partiet Nye Borgerlige sat det forsigtige mål, at der skulle byrådskandidater i byråd i ti forskellige kommuner. Det mål indfrier partiet.

    I Thisted går Dansk Folkeparti 7,2 procent tilbage, og samtidigt får Nye Borgerlige 3 procent.

    0:50
    I Thisted er Ib Poulsen (DF) ikke tilfreds.

    I Holstebro taber Dansk Folkeparti 3,3 procent og Nye Borgerlige får 2,8 procent. 

    På Mors er der 2,8 procent tilbagegang til Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige får 1,6 procent af stemmerne. I Vesthimmerland får Nye Borgerlige 3,3 procent af stemmerne samtidig med at Dansk Folkeparti bliver mere end halveret med en tilbagegang på 4,8 procent af stemmerne. 

    1:39
    - Det peger i én retning, og det er på vores formand, siger Søren Olesen. Se interview med en ærgerlig DF-spidskandidat fra Holstebro her.

    Spidskandidat i Holstebro: Thulesen må gå af

    Holstebro går Dansk Folkeparti fra to til et mandat. Spidskandidat Søren Olesen klarer skærene, men det har været en skuffende aften, mener han.

    - Det er ærgerligt. Vi havde håbet, vi kunne holde vores mandattal. Men vi har også set landstendenserne for Dansk Folkeparti, og det er selvfølgelig det, vi ser udslaget af her.

    - Det peger for mig at se kun i en retning. Det er vores partiformand, som i mine øjne behøver at se indad efter det her valg, siger Søren Olesen.

    Thulesen Dahl er klar til at diskutere formandspost

    I Dansk Folkeparti er formand Kristian Thulesen Dahl parat til at se indad. 

    Kristian Thulesen Dahl siger, adspurgt om også hans formandspost kan diskuteres:

    - Ja, det er klart. Vi kommer til at diskutere alt. Og intet er helligt, siger han og fortsætter:

    - Vi skal være klar til at bringe alt i spil. Man kan ikke bede sit parti om at evaluere situationen og så sige, at der er noget, man ikke må snakke om, siger han til Ritzau.

    - Det kommer til at foregå internt. Og den diskussion tager vi hul på allerede onsdag.

    0:35
    Se interview med spidskandidat for Dansk Folkeparti i Skive Peter Mousten.