Zara sagde nej tak til halloween-børn: Så væltede det ind med kommentarer

Zara Lyngholm har startet en stor debat om, hvornår man må banke på for at rasle til halloween. Og debatten har været større, end hun troede.

I Højslev har de gjort meget ud af halloween. Sådan er det ikke for Zara Lyngholm fra Ikast. Hun har ingen græskar eller lignende udenfor. Alligevel kom folk og raslede, og det fik hende til at starte en debat, der nu har bredt sig længere, end hun havde regnet med.
I Højslev har de gjort meget ud af halloween. Sådan er det ikke for Zara Lyngholm fra Ikast. Hun har ingen græskar eller lignende udenfor. Alligevel kom folk og raslede, og det fik hende til at starte en debat, der nu har bredt sig længere, end hun havde regnet med.
Foto: Pernille Leftes, TV MIDTVEST

Omtrent 1600 kommentarer og 1500 likes eller andre reaktioner.

Zara Lyngholm satte for alvor gang i debatten om halloween, da hun i går frabad sig, at børn bankede på hos hende for at rasle.

- Det er vildt. Det havde jeg faktisk ikke regnet med, siger Zara Lyngholm.

Da hun onsdag morgen mødte ind på arbejde, var hendes chefs første kommentar, at hun da havde været med hos TV MIDTVEST.

- Det blev hurtigt genkendt, siger Zara Lyngholm.

Artiklen om, hvornår børn må banke på til halloween, har skabt stor debat.

Nogle ville nok frygte reaktionerne, hvis de offentlig meldte ud, at de gerne ville være fri for at få besøg af børn, der rasler til halloween.

32-årige Zara Lyngholm fra Ikast har ikke tygget sig igennem alle cirka 1600 kommentarer på Facebook. Men generelt har hun fået et godt indtryk.

For hun oplever, at mange sådan set godt kan forstå, at når man ikke pynter sit hus op med græskar eller lignende, betyder det også, at man ikke inviterer folk til at komme at banke på.

- Jeg er overrasket over, at så mange faktisk er enige med mig, siger Zara Lyngholm.

I første omgang startede debatten i bygruppen 'Vores by Ikast'.

Tommelfingerreglen om, at der gerne skal være græskar eller pynt udenfor, før børnene må banke på, er dog stadig ikke helt skudsikker.

Det må hun nu erkende, efter debatten har kørt på Facebook.

For der er også folk, der gør opmærksomme på, at ældre mennesker kan synes, det er hyggeligt at se børn, der siger ”slik eller ballade”, selvom de ældre ikke lige har haft mulighed for at pynte op.

- Der er åbenbart ikke så mange, der kender tommelfingerreglen. Og jeg kan da også godt forstå, at børn og forældre bliver forvirrede, siger Zara Lyngholm.

En iskold dansker

Langt de fleste har godt kunnet debattere på en måde, Zara Lyngholm kan leve med.

Kun en enkelt har dristet sig til at skrive en privat besked til hende på Facebook.

- Du er da iskold som en typisk dansker, lyder beskeden, der bliver afsluttet med en klovnesmiley.

Zara Lyngholm tager det dog ikke så tungt. For den besked var trods alt et engangstilfælde, og debattonen har været bedre end frygtet.

- Jeg er meget positivt overrasket, for vi lever i en verden, hvor alle lever meget ud fra at have  ytringsfrihed.

- Jeg oplever tit i sådan nogle opslag, at der skal være nogen, der stikker til andre eller kommer med sure bemærkninger. Det var ikke galt her, synes jeg, siger Zara Lyngholm.

Stadig ikke til halloween

God debattone eller ej, så er hun stadig ikke blevet overbevist om, at halloween skal være hendes højtid.

Hun er stadig mest til fastelavn. 

Alligevel får hendes børn lov at klæde sig ud og være med i halloween-arrangementer i skole og børnehave.

Hun er bare helst fri for, at hendes børn rasler den dag, og at andre kommer og banker på. Så nej, debatten har ikke ændret alverden.

- Overhovedet ikke, siger Zara Lyngholm.