Minister om videoovervågning på bosted: - Vi har ikke ramt den spot on med de her regler

Socialminister Pernille Rosenkrantz Theil mener reglerne, der forhindrer videoovervågning om natten af en svært handicappet beboer på et bosted, kan blive bedre.

Rosenkrantz nu med zoom
Foto: Tobias Meier, TV MIDTVEST / TV 2

Videoovervågning er nødvendigt for beboernes sikkerhed på Brande Åcenter, mener både personalet og de pårørende.

TV MIDTVEST har derfor fået adgang til bostedet, der huser 32 beboere, som er udviklingshæmmede i svær grad.

Socialminister Pernille Rosenkrantz Theil (S) reagerer nu på det, som personale og pårørende selv betegner som regler, der står i vejen for den bedste løsning i plejen af beboerne. 

- Vi skal huske på, at teknologien forandrer sig også, og nogle gange halter lovgivningen bagefter, siger Rosenkrantz Theil. 

Anders Moesgaard er en af beboerne på det midtjyske plejecenter. Han har haft en hjerneskade siden han var 11 måneder gammel. Den betyder, at han uden opsyn kan risikere at spise sig selv ihjel. Han flår sengetøjet eller andre ting i stykker og spiser dem, hvis ingen opdager det og stopper ham.  

Hans far har derfor installeret et bakkamera fra en bil på Anders' værelse, så vagtpersonalet om natten kan se, at han ikke står op og skader sig selv. Uden kameraet er personalet nødt til at gå ind i værelset til ham, og det ødelægger hans nattesøvn.   

- Jeg synes, det virker logisk, at der kan være nogle situationer, hvor vi skal ind og kigge på en mulighed for videoovervågning i bestemte situationer, siger ministeren efter hun er blevet bekendt med bostedets problemer. 

På trods af gentagne påbud om at fjerne kameraovervågningen, fordi den i lovens øjne er ulovlig, har bostedet og beboerens forældre fastholdt, at det er den bedste løsning på et svært problem.

Og socialministeren er tilbøjelig til at give dem ret.   

- Os, der har børn kender det måske fra babyalarmen, hvor man jo har mulighed for at se sit barn, og kan man undgå at skulle vække en beboer, der så får en bedre hverdag af det, så giver det god mening, siger.

Dilemmafyldt

Pernille Rosenkrantz Theil understreger samtidigt, at der ikke er mange lette løsninger i spændet mellem borgernes krav på ikke at blive unødigt overvåget og personalets faglige vurdering i situationen.

- Vi har besluttet, at der skal være en evaluering af magtanvendelsesområdet, og jeg deltog selv i forhandlingerne sidst, og der var der meget forskellige opfattelser, vil jeg sige om spørgsmålet om videoovervågning. Det skal vi selvfølgelig have drøftet grundigt med Folketingets partier. 

- Der er bare også nogle andre dilemmaer omkring videoovervågning, siger hun.

Selv om hun i tilfældet med Anders Moesgaard mener, at overvågning giver god mening, så vil hun ikke have regler, der efterlader mulighed for at bosteder og kommuner til at bruge videoovervågning som erstatning for personale.

- Der har jo været en bekymring, der går på, at man så lader være med at sætte personale ind, skærer ned og barer sætter videoovervågning på. Og så mangler den menneskelige kontakt.

- Men det er jo ikke det, der er tilfældet her. Og det vil sige, at her skal vi jo finde en eller anden balance i lovgivningen. Det vil jeg tage en grundig drøftelse med partierne om. Og så vil jeg selvfølgelig kigge på reglerne om magtanvendelse helt generelt. Vi skal se, om snittet er rigtigt. Det er supersvært og dilemmafyldt, siger socialminister Pernille Rosenkrantz Theil.