Minister om diabetessag: Fuldstændig uacceptabelt

Det er ikke i orden, at diabetespatienter selv må betale, mens kommuner og regioner kæmper for at slippe.

Hvem skal betale det diabetesudstyr, der hjælper 11-årige Tilde Haahr med at måle sit blodsukker? Det kan Regioin Midtjylland og Ikast-Brande Kommune ikke blive enige om.

Derfor har familien Haahr de seneste 10 måneder selv betalt den månedlige regning på 1.000 kroner for den nye diabetesmåler, der kan måle Tilde Haahrs blodtryk, uden at hun skal stikke sig i fingeren.

I maj måned slog Ankestyrelsen ellers fast, at regningen skal betales af regionen, hvis der er tale om et behandlingsredskab.

Og nu slår ministeren fast, at det tovtrækkeri mellem region og kommune ikke må gå ud over borgerne: 

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Og det er klart, at det er noget, vi vil kigge på i vores diabeteshandlingsplan.

Sådan siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til TV MIDTVEST, og hun uddyber: 

- Handlingsplanen handler jo netop om den gruppe af borgere, der har behov for at regulere deres sukkersyge, og hvor vi ved, at det her er et behandlingsredskab, som kan være hjælpsomt - ikke mindst når vi taler børn og unge. Det er ikke acceptabelt, at borgerne bliver en kastebold mellem myndigheder, forklarer hun.

Få kommuner betaler for borgerne

Diskussionen om, hvem regningen bør tilfalde, er i øjeblikket i gang over hele landet.

Aarhus kommune har som en af de få besluttet at betale regningen for borgerne, indtil det er endeligt slået fat, det er region eller kommunen, der er lovmæssigt tvunget til at punge ud.

I Skive har byrådsmedlemmet Erik Mortensen (DF) seks gange forgæves opfordret sine kollegaer til at følge den jyske hovedstad trop.

- Jeg vil kalde det kassetænkning. Ministeren og flere andre har sagt, at nu skulle man træde i karakter til fordel for de patienter, der kan få gavn af det her. Og det er også det, jeg ønsker, lyder det fra Erik Mortensen.

Nu skal alle regioner samles for at finde ud af, hvordan principafgørelsen fra Ankestyrelsen skal tolkes. 


Læs flere artikler fra Ikast-Brande eller i kategorien Sundhed.